Hogyan lehetnek élő műalkotások a saját udvarunkon?

A régi időkben státuszszimbólum volt a formára nyírt növények megjelenése. Ma már nem rendelkezik ekkora erővel, de elmondható, hogy különleges látványt nyújt a kinézetük. A jó hír pedig az, hogy ezt már nem csak a tehetős réteg engedheti meg magának.

A növények formára nyírása a topiaria művészetének egyik kiemelkedő ága. Egészen a római korig nyúlik vissza a történelme, amikor még csak a meglehetősen gazdag villatulajdonosok kiváltsága volt ez a dekoráció.

A reneszánsz korban Európában is közkedvelt díszítése lett a kastélyok kertjeinek is, ahol igazi remekművekkel találkozhatunk. A mai világban pedig újra népszerűek ezek a csodák. Nemcsak a botanikus kertekben és a közparkokban kaphatnak helyet a növényműalkotások, hanem magánkertekben is. Tartson velünk, és megmutatjuk, hogy hogyan.

A formára nyírt növények művészeti alapjai

Nem igényel szaktudást a PlantStore formára nyírt növényeinek gondozása, de azért nem is olyan egyszerű. Mindenképpen szükség van ehhez megfelelő szerszámokra is, amivel dolgozhatunk.

Az éles metszőolló, a különböző formák és sablonok olyan kellékek, amik nélkül nagyon nehéz lenne a kívánt alakot elérni. Azonban nagyon fontos lépés az is, hogy megfelelő növényt válasszunk a művészi alkotásunkhoz.

Erre a célra a legoptimálisabb fajták a buxusok, az örökzöldek, a borókák vagy a tiszafák, mert sűrű a lombozatuk és jól viselik a metszést. Az ügyességünk és a kitartásunk pedig meghatározza, hogy melyik forma a kézenfekvő számunkra. A gömb, a kocka vagy a piramis a legelterjedtebb választás, de az állatok és az absztrakt formák sem ritkák.

Hogyan gondozzuk ezeket a növényeket?

Természetesen rendszeres metszést igényelnek, hogy a kialakított forma meg is maradjon. Évi két-három alkalommal érdemes metszeni, de tavasszal és ősszel mindenképpen. Így sokkal sűrűbbé válhatnak, ami jobb formázhatóságot eredményez.

A folyamatos öntözés és a megfelelő tápanyagellátás is szerves részét képezi a gondozásnak. Főleg a nyári hónapokban van ennek különösen nagy szerepe, amikor nagyon könnyen kiéghetnek a növények a hőtől.

A talajra, amiben nevelkednek, szintén nagyon fontos odafigyelni, mert jó vízelvezetésre mindegyik fajtának szüksége van. A tápanyagban gazdag összetételű földnek is kulcsszerepe van a növények optimális fejlődésében.

A kreativitás határtalan lehetőségei

Nincs olyan ötlet, ami ne lenne megvalósítható ügyes kezekkel. A kertészek és a tájépítészek között is akadnak erre specializálódott szakemberek. A szokásos geometriai formák mellett a szobrászati műalkotások is szép számmal előfordulnak.

A topiaria komoly művészeti képességeket is igényelhet, ha az állatfigurákra gondolunk, vagy egy kifogástalan spirálra. Térelválasztóként is tökéletesek a formára nyírt növények, de önálló dekorációként is előszeretettel alkalmazzák a kerttulajdonosok.

Az viszont nagyon fontos, hogy nemcsak a kertet díszíthetik otthon, hanem már az erkélyekre és balkonokra is vannak megoldások. Tényleg csak a fantázia szabhat határt a kreativitásnak.