A minőségi száraz kutyatáp az állat egészségének titka

Hosszan lehet sorolni és vitatkozni arról, hogy milyen tényezők szükségesek ahhoz, hogy kis kedvencünk egészséges legyen és hosszú életnek nézzen elébe. Az viszont tagadhatatlan, hogy döntő fontosságú, hogy milyen eledel kerül a kutya táljába, ide értve a száraz kutyatápokat is.

A KutyaeledelBolt.hu száraz kutyaeledeleket is kínál, így bőven van miből válogatni, amely azonban nem feltétlenül könnyíti meg a gazdik dolgát. Ahelyett, hogy pusztán a csomagolás alapján hoznánk döntést, hagyva, hogy a gyártó marketingcsapata elvakítson minket, jobb, ha inkább az összetevők és az előállítási módszerek alapos tanulmányozására helyezünk nagy hangsúlyt.

Komfortos, ugyanakkor egészséges

Az étkezések kapcsán a komfort manapság fontos szempont, nemcsak az embereknél, hanem az állatoknál is. Emellett az egészség is egyre inkább reflektorfénybe kerül, vagyis az, hogy minőségi, tápanyagokban dús élelmiszerekből készüljenek az ételek, azonban az is fontos, hogy ne kelljen egész nap a konyhában vesztegelni, hogy finom, ugyanakkor egészséges falatokhoz jussunk.

Ez a kutyaeledelre is igaz, ugyanis egyre több a tudatos gazdi. Nemcsak az a fontos, hogy a táp tartalmazzon minden fontos tápanyagot, melyre az állatnak szüksége van, hanem az is, hogy könnyen beszerezhető legyen, kedvező legyen az ára, sokáig eltartható legyen és az adagolás is egyszerű legyen.

A gyártási folyamat

A gyártás során a nyers alapanyagokat darálják, hőkezelik, majd a kívánt alaknak megfelelően formázzák. A kezelések nem ártanak a tápanyagoknak, hanem könnyebben emészthetővé teszik az élelmiszert. Emellett a hőkezelés előnye, hogy a nemkívánatos baktériumok is elpusztíthatók általa. Az egyes gyártók eltérő technológiákat alkalmazhatnak.

Az extrudált tápok gyártóit tekintve igaz az a megállapítás, hogy a drágább táp jobb minőséget feltételez. A legtöbb kutyaeledel ezzel a módszerrel készül. A gyártók kedvelik ezt a technológiát, mivel gyors, olcsó és rugalmas megoldás, melynek segítségével bármilyen összetevő kombináció megvalósítható. Emellett a hidegen sajtolás és a fagyasztva szárítás is kedvelt módszerek.

Milyen az igazán jó táp?

Ahogy fentebb már említettük, nem a csomagolás miatt emelkedik ki egy-egy termék a többi közül. Sokkal fontosabb, hogy milyen hasznos tápanyagokat tartalmaz. A magas fehérjeszint az egyik fontos ismérve a prémium tápoknak. Az állateledelben lévő növényi fehérjék kapcsán a kutatások fényt derítettek rá, hogy a hőkezelés megkönnyíti a táp megemésztését. Az állati fehérjék kapcsán nem történt ilyen vizsgálat.

Az viszont biztos, hogy a fehérje mellett a vitaminok is fontos részei a minőségi tápoknak. Amikor a vitamin beérkezik a gyárba, a természetes vitaminszintje könnyen csökkenhet. A túl magas hőkezelés elpusztíthatja a vitaminokat, ekkor a kutyaeledel tápanyagtartalmát jellemzően szintetikus vitaminokkal javítják fel.