Nincs vége: Karsai Dániel fontos bejelentést tett a bíróság elutasító ítélete után

Karsai Dániel az EJEB nagytanácsához fordul.

Bár csalódottak, nem lepődtek meg az Emberi Jogok Európai Bíróságának elutasításán Karsai Dánielék. Erről a halálos betegséggel küzdő alkotmányjogász ügyvédje, Stánicz Péter számolt be a minap egy sajtótájékoztató keretében.

Mi történt?

Nincs olyan jogi eszköz, amellyel az EJEB elősegíthetné az aktív eutanázia megvalósulását a bíróság tagállamaiban. Ezekkel a szavakkal indokolta a törvényszék Karsai Dániel eutanáziakérelme elutasítását.

Kifejtették, hogy a palliatív (életvég – a szerk.) ellátás, benne a hatékony fájdalomcsillapításhoz való joggal, elengedhetetlen az élet méltóságteljes lezárásához. Ennek ellenére hangsúlyozták, hogy a kérelmező nem állította, a palliatív ellátás színvonala a kérelmező számára elégtelen lenne.

„Az asszisztált öngyiłkosság büntetőjogi tilalma, beleértve annak alkalmazását bármely személyre, aki segít a kérelmezőnek az aktív eutanázia igénybevételében külföldön, nem aránytalan. Az alperes állam (Magyarország) nem lépte túl a mérlegelési jogkörét”

– jelentették ki.

Kapcsolódó: Döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága Karsai Dániel ügyében – azonnal reagált a halálos beteg alkotmányjogász

Karsai Dániel nem adja fel

Az ALS-sel küzdő alkotmányjogász úgy döntött, az EJEB nagytanácsához fordul az ügy újratárgyalása érdekében – részletezte a Népszava.

Frank Evelyn, Karsai másik ügyvédje megosztotta, ügyfele arra helyezte a hangsúlyt a beadványban, hogy ügye jelentősen eltér a bíróság korábbi ügyeitől, így az EJEB köteles vizsgálni a kérelmet.

A jogi képviselő megjegyezte,

a csapatuk dolgozik egy újabb népszavazási kérdésen.

Valódi Hírek