Mi történt? Semjén Zsolt összebalhézott a határrendészettel

A miniszterelnök-helyettes leszögezte: Magyarországon minden menekült biztonságban van.

„Magyarországon minden menekült biztonságban van” – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, miután kiderült: a magyar hatóság menekültügyi eljárást indított az ukrán határon áthatoló teherautó utasainak ügyében.

Az üggyel kapcsolatban az ukrán határőrszolgálat szóvivője is megszólalt.

Semjén Zsolt meglepően fogalmazott

„Természetesen senkit sem küldünk vissza Ukrajnába, Magyarországon minden menekült biztonságban van”

– magyarázta el Semjén Zsolt az atv.hu-nak.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére a magyar–ukrán határon áthatolt teherautó ügyében azt közölte: a hatóság menekültügyi eljárásban dönt a menedékkérő kérelmezők menekült, vagy oltalmazott státuszáról.

Az eljárásban vizsgálják, hogy a kérelmezők jogosultak-e a visszaküldés, a kiadatás elleni védelemre – közölte a Szabolcs vármegyei rendőr-főkapitányság.

Orbán helyettese furcsa magyarázkodásba kezdett

Semjén Zsolt májusban azt nyilatkozta, „Magyarország nem fogja kiadni Ukrajnának a hozzánk menekülteket, függetlenül attól, hogy katonaköteles vagy sem”.

„Az elemi humánum alapján

nem engedjük, hogy a halálba küldjék őket”

– magyarázta májusban Semjén Zsolt.

A rendőrség friss közleményében emlékeztetett: a Magyarországra érkező, nemzetközi védelemre szoruló külföldi menedékkérők a hatályos magyar és nemzetközi jogszabályok alapján védelemben részesülnek. A rendőrség hivatalos eljárásban vizsgálja az ügy körülményeit – írta a főkapitányság.

Az ukrán határőrszolgálat szóvivője is megszólalt az ügyben

Andrij Demcsenko ezredes, az ukrán határőrszolgálat szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak hétfőn azt mondta, Kárpátalján egy fekete katonai rendszámú, GAZ-66-os típusú teherautó vasárnap áthatolt az államhatáron Ukrajnából Magyarországra,

a magyar határőrök pedig 32 ukrán állampolgárt vettek őrizetbe.

Az incidens Kockaszállás és Nagybégány között történt. A magyar fél később 32 személy őrizetbe vételéről tájékoztatta az ukrán határőrséget.

Andrij Demcsenko hozzátette:

a magyar fél még nem adta át Ukrajnának az őrizetbe vett ukrán állampolgárokat.

Valódi Hírek