Mi történt? Hiába a parlamenti hacacáré, Csák János utódja furcsa helyzetbe került

Hankó Balázs még mindig államtitkár.

Úgy tűnik, Hankó Balázs még egy ideig nem áll munkába a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetőjeként. Ennek ellenére a KIM leendő minisztere a minap letette esküjét a parlament falai között. A Magyar Közlöny friss száma szerint

az említett megbízatása a hónap végéig még érvényes.

A földmaffiás botrányba keveredett Sulyok Tamás június 30-ai hatállyal mentette fel Hankót, aki Csák Jánost váltja a tárca élén. Ezzel párhuzamosan az államfő Csák megbízatását is megszüntette, szintén június 30-ával.

Mi történt, hogy került a képbe Hankó Balázs?

Hétfőn, a választások másnapján érkezett a hír, hogy Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter benyújtotta a lemondását. Azzal magyarázta a döntését, hogy ő a rábízott feladatokat 4 év helyett 2 év alatt teljesítette (sic!), így inkább átadná a stafétát egy fiatalabb politikusnak.

Gyorsan kiderült, hogy már meg is van az utódja, így a kormány minden bizonnyal már a választások előtt tudott Csák János döntéséről. Hankó a Kulturális és Innovációs Minisztériumban 2022 nyarától felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárként, majd 2022 decemberétől pedig 4 terület, a felsőoktatás, a szakképzés, a felnőttképzés és az innováció államtitkáraként végezte feladatait.

Kapcsolódó:

Mi történt? Orbánék máris új minisztert választottak (+videó)

Valódi Hírek