Váratlan fordulat a választás másnapján: Az EU keresztbe feküdt Orbánék nagy tervének

Az EU nem enged az Orbán-kormány számára, és kézbe veszi a miniszterelnök álomprojektjét.

Az EU keresztülhúzta az Orbán-kormány számításait

15,9 milliárd forintnak megfelelő euró értékben kívánt állami támogatást nyújtani az Orbán-kormány a Borsod-Abaúj-Zemplénbe tervezett autóipari alkatrészgyártó egység, a GKN Automotive Kft. részére. Az Európai Bizottság 2022 októberében részletes vizsgálatot indított annak érdekében, hogy kiderüljön: összhangban van-e az uniós támogatási feltételekkel a magyar kormány támogatási kérelme – közölte az EB.

Az előzetes értékelésben megállapították, hogy a beruházás elősegíti a gazdaságilag leszakadt régió fejlődését. Emellett azonban kétséges, hogy megfelel-e az uniós elvárásoknak a kérelem. Kérdéses volt, hogy a beruházást a magyar állami támogatás miatt kívánja megvalósítani a térségben, vagy egyébként is a megyébe település mellett határoztak volna.

Nem lehet EU-s forrást felhasználni a projektre

A részletes vizsgálat alapján a bizottság megállapította, hogy a gyár Borsodba településében nem játszott szerepet az állami támogatás benyújtása. Ennek következtében az EB úgy határozott: nem nyújthat EU-s támogatást felhasználva állami forrásokat a beruházásra.

A regionális támogatásnak arra kell ösztönöznie a vállalkozásokat, hogy egy hátrányos helyzetű térségben további tevékenységet végezzenek. Részletes vizsgálatunk feltárta, hogy a Magyarország által a GKN Automotive Hungary Kft. számára nyújtani tervezett támogatás nincs összhangban az uniós állami támogatási szabályokkal, mivel egy

olyan tevékenység költségeit támogatná, amelyet a vállalat mindenesetre Magyarországon végzett volna

– értékelt Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnöke kedden.

Valódi Hírek