Nemzetközi megfigyelők: Az I. kerületben elcsalhatták a választást a Fidesz javára a venezuelai szavazókkal

A választási csalás mellett arra is kitértek: a Szentkirályi–Vitézy páros a háttérben lepaktált, hogy a Fidesz leuralja Budapestet.

Nyilvánosságra hozta a magyarországi önkormányzati választásokon részt vevő megfigyelői csoport a voksolásról készült jelentését. Ebben több figyelemre méltó eredmény is világosan látszik.

Az ENEMO a választási folyamat minden elemét megvizsgálva kijelentette: a jogi környezet jelentősen befolyásolta a versenyt a Fidesz javára. A kampányra jellemző kommunikáció, az árnyékfinanszírozás, a médiaelfogultság, illetve a részt vevő pártok szűkös lehetőségei sokat rontottak az esélyegyenlőségen.

A szervezet egyik képviselője úgy nyilatkozott: a szuverenitásvédelmi törvény negatívan hathatott a média és a civil társadalom jelenlegi helyzetére. Kiemelték, hogy a választásokat fél évvel megelőző, választási szabályokat is befolyásoló törvényhozás a választások előtt fél évvel szokatlan.

Az ENEMO másik tagja felhívta a figyelmet, hogy

elítélik azt a megtévesztési stratégiát, amellyel „az egyik főpolgármester-jelölt 48 órával a választás előtt visszalép,

és támogatóit arra kéri, hogy az állítólag független jelöltre szavazzon, mert ez befolyásolja a választási eredményeket„.

A kampányfinanszírozási rendszerrel kapcsolatban kiemelték, hogy az szemben áll az európai normákkal, és visszaélésre ad lehetőséget. A jogi szabályozás hiánya hátrányba hozza a kisebb szervezetek jelöltjeit, valamint a függetleneket. Ebbe tartozik a Megafon és a CÖF választási finanszírozása (amely szervezetek mögött nyilvánvalóan a Fidesz áll, a szerk.) – közölték. Ez esetben a Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid közötti paktumra utaltak.

A különböző települések választókerületi határainak átrajzolása fél évvel a választás előtt szintén szembemegy a nemzetközi normákkal. Emellett azt is sérelmezik, hogy néhány településen kiszivároghattak a választók adatai. Azt is kiemelték, hogy az I. kerületben a venezuelai választópolgárok megjelenése

jelentősen befolyásolhatta a választási eredményt, ezért ezt az esetet külön megvizsgálják.

(telex.hu nyomán)

Valódi Hírek