Mutatjuk, mi történik az urnazárást követően: A szavazatok egy részét már elkezdték összeszámolni

Megtörtént az urnazárás, elkezdték a szavazatok számlálását a választásokon.

Este 7 órakor hivatalosan is lezárták az urnákat, megkezdődhet a választásokon leadott szavazatok számlálása. Az önkormányzati választások eredményeinek közlésére már este 8 órától számítani lehet, addig az európai parlamenti választások eredményeire este 11-ig kell várni.

Rekord mennyiségű szavazatot számolhatnak meg a választás után

Vasárnap reggel 6-kor valamennyi szavazókör rendben megnyílt a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán.

10 119 szavazókör kezdte meg a munkáját az országban.

Már reggel 7 órakor sejteni lehetett, hogy magas lesz a részvételi arány. Hiszen az első óra után többen mentek el szavazni, mint két éve, a parlamenti választások alkalmával. A szavazásra jogosultak 1,88 százaléka, 148 427 szavazó járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Budapesten a szavazók 1,62 százaléka, 21 744 választópolgár adta le szavazatát 7 óráig. A megyék közül a részvételi arány 7 órakor Tolnában volt a legmagasabb: 2,47 százalék, ami 4 331 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arányt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mérték: 1,53 százalékot, azaz 7 760 szavazót.

A nap további részében is dőltek a rekordok

A szavazásra jogosultak 9,98 százaléka, 785 546 szavazó járult az urnákhoz 9 óráig az NVI adatai szerint. Ez a szám magasabb volt, mint a 2019-ben rögzített 9 órai. A 2022-es parlamenti választástól viszont elmaradt. Két évvel ezelőtt reggel 9-ig már a választópolgárok 10,31 százaléka adta le szavazatát.

13 órakor azonban már 33 százalékos volt a részvételi arány.

Az önkormányzati választás eredményeire este 8 órától lehet számítani

A szavazólapok feldolgozottságának függvényében várhatóan vasárnap este 8 órától kezdi meg az NVI a helyi önkormányzati választás eredményeinek közlését. A vasárnapi választások előzetes eredményeit a www.valasztas.hu oldalon folyamatosan teszik közzé.

A szavazatszámláló bizottságok először a polgármester-választás szavazólapjait számlálják meg.

Ezt a képviselő-testületi tagokra leadott szavazatok követik, majd Budapesten a főpolgármester-választás szavazólapjai. Ezután számlálják össze a megyei közgyűlésekre (Budapesten a Fővárosi Közgyűlésre) leadott szavazatokat.

Végül az európai parlamenti (EP-) választás szavazólapjai következnek.

A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetője a szavazatok összeszámlálásának eredményét haladéktalanul továbbítja a helyi választási irodához. Ott rögzítik azokat az informatikai rendszerben.

A szavazatszámláló bizottság a szavazatok megszámlálása után megállapítja a választás szavazóköri eredményét. A szavazatok összeszámlálásáról és a szavazóköri eredmény megállapításáról pedig jegyzőkönyvet állít ki.

Valódi Hírek