Repkednek a milliárdok: Orbán török haverja rátenyerelt egy épületre a belváros szívében

Orbán török haverjának cége, a Polat Group újabb épületet vesz meg.

A török Polat Group veszi meg a Zsinagógával összeépült Dohány u. 10. épületét – írta az ingatlant birtokló spanyol cég közleménye alapján a 444.hu.

A Polat Group az Orbán-kormány kedvenc partnere

Megírtuk, hogy 2020-ban magyar útlevelet kapott a hatóságoktól a török elnök, Recep Tayyip Erdoğan érdekeltségi körébe tartozó vállalkozó, Adnan Polat. Fia, Kerim már 2018 óta rendelkezik magyar hatósági igazolványokkal.

A befolyásos vállalkozó az Orbán családdal is szoros kapcsolatot ápol.

Az üzletember korábban Tiborcz Istvánnal közös vállalkozást irányított. Több, az interneten fellelhető kép tanúsága szerint fiával és – a politikai szerepet elviekben nem betöltő – Orbán Ráhellel is együtt ebédelt már korábban.

Új ingatlanra csapott le

A 25 ezer négyzetméteres házban a legutóbbi tervek szerint 291 szobás hotelt akartak építeni.

A vételár 18,5 millió euró – azaz 7,2 milliárd forint.

A tranzakció két részletben zajlik le, először egy felesben tulajdonolt közös céget hoznak létre a spanyolok és a törökök.

Az előbbiek az ingatlant adják, a Polat csoport pedig 4,5 millió eurót tesz bele. Ám három éven belül a törökök 14 millió euróért a cég másik felét is megveszik.

A török Polat csoport a NER kedvelt partnere. Adnan Polatot Orbán török barátjaként is szokta említeni a sajtó. A miniszterelnök vendégül látta őt Felcsúton is.

A Dohány utca 10. és a hozzá kapcsolódó Síp u. 8. és 10. számú házakat Tordai Péter, a Mazsihisz egykori elnöke vette meg 2000 körül. Tordai luxuslakásokat és passzázst tervezett oda Herzl Passage néven. A beruházás miatt azonban vitába keveredett Feldmájer Péter akkori Mazsihisz-elnökkel.

A terveket pedig elmosta a gazdasági válság, az ingatlanok végül spanyol kötődésű cégekhez kerültek.

Valódi Hírek