Érik a nemzetközi botrány: Orbánék újabb bűnözőt rejtegetnek Budapesten

Daniel Obajtek, aki ellen korrupció miatt nyomoznak, Budapesten rejtőzködik.

Az Orlen lengyel olajipari cég volt vezérigazgatója, Daniel Obajtek egy Andrássy úti luxuslakásban bujkál – nyomozta ki a VSquare.

A korrupció miatt üldözött Daniel Obajtek Orbán Viktornál is járt a Karmelitában

A lengyel üzletembert 2022-ben Orbán Viktor még a karmelita kolostorban is fogadta. Obajtek jelenlegi budapesti tartózkodása azért hírértékű, mert

több korrupciógyanús ügyben is nyomoznak ellene a lengyel hatóságok.

A lengyel miniszterelnök, Donald Tusk az Orlen olajipari céggel szembeni vizsgálatokat az eddigi legfontosabb lépésnek tekinti. Az előző kormánnyal és a jobboldali Jog és Igazságosság párttal (PiS) szembeni elszámoltatás keretében kezdtek a korrupciógyanús ügyekben nyomozni.

Egy NER-hez köthető ingatlancég lakásában bujkál

Miközben nyomozást folytatnak ellene, Obajtek az EP-választáson PiS-jelöltként indul. Ám az elmúlt hetekben többször is tagadta, hogy külföldön bujkálna a lengyel média elől.

A politikus-üzletember jelenleg egy 147 négyzetméteres, 1,6-2 millió euró értékűre becsült apartmanban él az Andrássy úton.

A lakás tulajdonosa egy NER-hez köthető ingatlanfejlesztő cég.

Obajtek az elmúlt hónapokban több olyan videót is feltöltött közösségi média fiókjaiba, amik bizonyítottan Budapesten készültek.

Nem Obajtek az egyetlen, aki Magyarországra menekült

Az, hogy elítélt balkáni politikusok Magyarországra menekülnek hazájuk igazságszolgáltatása elől, nem új jelenség. A legismertebb Nikola Gruevszki egykori észak-macedón miniszterelnök, akit korrupció miatt anyaországában 2 év börtönbüntetésre ítéltek, de hazánkban szabadon élhet.

Tavaly novemberben aztán Cătălin Cherecheș nagybányai polgármester menekült Magyarországra, miután

5 év börtönbüntetésre ítélték kenőpénz elfogadása miatt.

Valódi Hírek