Gyurcsány: Magyar Péter az ellenfele annak a baloldali és európai gondolatnak, amit mi képviselünk

A DK elnöke szerint egyetlen baloldali alternatíva maradt mostanra.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke volt az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége kedden este.

A közvéleménykutatási számokról érdeklődő műsorvezetői kérdésre válaszul Gyurcsány elmondta: ilyenkor már egy lélegzetvételnyi energiát sem fordítanak elemzésre, magyarázatra, ehelyet küzdenek, küzdenek, küzdenek.

Gyurcsány emlékeztetett: a választók 20-30 százaléka szerte a világban az utolsó egy hétben hozza meg a döntését, az ő feladata pedig az, hogy nekik elmondja:

ma egyetlen igazi baloldali, Európa-párti tömörülés van, ez pedig a DK.

Aki több nyugalmat, több biztonságot, jobb életet szeretne, az szavazzon a DK listájára – Gyurcsány szerint neki most ezt az üzenetet kell minél többekhez eljuttatnia, és majd ha túl vannak a választáson, akkor elemeznek.

A pártelnök azt is elmondta: az utolsó napokban 10 ezer aktivistával több százezer lakásba bekopognak, mindenki, aki él és mozog a DK kötnyékén, az most a kampánnyal foglalkozik.

A műsorvezető szóba hozta az új jobboldali „messiást”, Magyar Pétert is, róla a DK elnöke elmondta:

Amit Magyar Péter képvisel, annak a lényegével ők nem értenek egyet. Magyar alapállítása nem igaz: nincs semmilyen titkos együttműködés a DK és a Fidesz között.

Emellett Gyurcsány szerint helytelen történelmileg Magyar Péternek az az állítása, hogy még keményebben kellene fellépni az európai együttműködés ellen.

„Megértettük, hogy ő az ellenfele annak a gondolatnak, amit mi képviselünk”

– fogalmazott Gyurcsány.

A műsorvezető felhozta a DK kritikáit és hirdetéseit Magyarral szemben, erről Gyurcsány elmondta: kellett egy bizonyos idő, hogy eldöntsék, amit Magyar képvisel, az alapján tartalmilag inkább közel áll-e hozzájuk, vagy inkább ellenfél. És ezt az üzenetet kötelességük eljuttatni a választókhoz.

Gyurcsány aláhúzta, hogy ugyanakkor soha nem mondtak olyan Magyar Péterről, ami ne lenne igaz, azaz ne ő mondta volna önmagáról. Nagyon vigyáztunk arra, hogy még véletlenül se lehessen azt hinni, hogy igaztalan állítást teszünk róla – tette hozzá.

A pártelnök elmondta: korábban futott maratont, a politikát is hosszútávfutásként képzeli el. Szerinte ma a leghitelesebb párt a DK, mert a hitelesség politikailag a kiszámíthatóságot jelenti, történelmileg pedig az érvényességet. Hiteles és érvényes politikát képviselünk, aki pedig ezzel szemben mást mond, arról elmondjuk a véleményünket, mert ezzel tartozunk a hazánknak – nyomatékosította.

Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, hogy a jobboldali Fidesz-kormányt csak egy baloldali programmal, baloldali politikával lehet leváltani, különösen olyan megélhetési válság idején, mint amilyenben most vagyunk.

Műsorvezetői kérdésre, hogy hajlandó lenne-e Magyar Péterrel koalícióra lépni, Gyurcsány elmondta: a DK mindenkivel együttműködik, aki elutasítja a Fidesz gyakorlatát és filozófiáját.

Szóba került az is, hogy Magyar Péter nem volt hajlandó kiállni egy nyílt vitára a riválisaival sem a Partizán, sem az ATV vitáján, Gyurcsány szerint ez egy rossz példa, és a választók lenézése.

A teljes interjút itt nézheted vissza:


.

Valódi Hírek