Dobrev Klára: Ha Magyar Péter megtámadja a DK közösségét, akkor meg fogjuk védeni magunkat

Dobrev mindenkivel együttműködne, aki Orbán rendszerét akarja leváltni, ugyanakkor Magyar Péter szerinte „helikopternek képzeli magát” és „elütögeti mindenki kinyújtott kezét”.

Vasárnap este az ATV Heti napló című műsorának adott interjút a hárompárti baloldali koalíció listavezetője, Dobrev Klára.

Dobrev szerint egy érzelmileg intenzív kampányon vagyunk túl, és hogy ki hány mandátumot kap, az június 9-én fog kiderülni. Azzal kapcsolatban, hogy ki a fő ellenség, elmondta: Orbán Viktor rendszerét akarják leváltani, Magyar Pétert pedig soha nem tekintették ellenségüknek.

Ugyanakkor elmondta: ha lejáratják a közösségüket, akkor megvédik magukat, a Fidesszel és Magyar Péterrel szemben is.

Dobrev Klára leszögezte: a szociáldemokrata közösség egy nagyon stabil és erős közeg. Ugyanakkor van egy másik réteg – és reméli, hogy az új típusú vezetőt kereső ellenzéknek nem lesz ugyanolyan csalódása június 9-e után, mint Márki-Zay Péternél.

„Együtt kell működnünk” – jelentette ki Dobrev arra a kérdésre, hogy Magyar Péterrel koalícióra lépne-e. Mint mondta: mindenkinek kezet nyújt, aki együtt akar működni, ugyanakkor a Tisza Párt alelnöke mindenkiről azt hiszi, hogy „hülye, csak ő a helikopter” és „elütögeti mindenkinek a kezét”.

Dobrev Klára szerint anno Márki-Zay Péter törte meg az ellenzék lendületét azzal, hogy le akarta váltani az ellenzéket.

„2019 októberében megéreztük annak az ízét, hogy mi történhet akkor, ha összefogunk. Meglepetésszerű győzelmeket arattunk az önkormányzati választásokon. Hárommillió magyar embert szabadítottunk fel legalább önkormányzati szinten az Orbán-rendszer alól.

Visszafoglaltuk a megyei jogú városok jelentős részét, a budapesti kerületek többségét, a fővárost, és biztos vagyok abban, hogy ez a lendület vitt minket tovább még olyan nehéz időszakokon is, mint a covid. Ezt a lendületet törte meg pár hónappal a választások előtt”

– fogalmazott.

Dobrev hangsúlyozta:

amikor valaki az ellenzéket kiáltja ki ellenfelének, Orbán Viktor hatalmas győzelmet arat,

úgyhogy június 9-e ebből a szempontból még inkább egy olyan választás lesz, ahol eldől, hogy egy lépéssel közelebb kerülünk az Orbán-rendszer bukásához vagy távolabb.

„Én megrögzött híve vagyok a koalíciós kormányzásnak. Orbán rendszere után szerintem nem is lehet ezt az országot másképp”

– jelentette ki.

Nézői kérdésék

– Miért árulták el Márki-Zay Pétert?

„Senki nem árulta el Márki-Zay Pétert. Márki-Zay Péternek minden egyes kérését a kampányban teljesítettük. A legelején, azzal állt elő, hogy hagyjuk egyedül, ő egyedül fogja az Orbán-rendszert leváltani, ezért azt kérte egyébként tőlem is, nem csak Gyurcsány Ferenctől és nem csak a DK-tól, hogy ne is menjünk ugyanabba a megyébe, ahova ő megy. És a legvégén, amikor látta a drámai eredményeket, akkor hívott föl, és azonnal az első telefonra ugrottam. Végig ott voltunk a kampányban. Nagyon remélem, hogy nem lesz ugyanolyan csalódás most Magyar Péter.”

– Mit tapasztalt az országjárás során, az emberek bizakodóak-e?

„Egyik oldalról hihetetlen kétségbeesést látok, és ez az elfogyott a tartalék, nemcsak pénzügyi értelemben, hanem érzelmileg is. Ha bajba kerülnek az emberek, akkor senkire nem számíthatnak. Ha megbetegszenek, nem gyógyulnak meg a kórházban, ha bármilyen baleset történik vagy haláleset a családban, nincs, akihez forduljanak, hogyha pénzügyi segítség kell, vagy akár lelki segítség.

Egyik oldalról tényleg látom ezt az összeszorított fogú és gyomrú Magyarországot, amely alig várja, hogy változás legyen és ma Magyarország többsége ilyen. Orbánnak nincs többsége, az orbáni politikának nincs többsége ebben az országban, ezért feladatunk az, hogy őket szólítsuk meg, és én csak nekik beszélek. És másik oldalról látom azt a vágyat is, hogy legyen egy másik politika, egy alternatíva. Ez nem feltétlen ideológiailag nem csak ideológiai, hanem olyan politikusokra vágynak, akik a hétköznapi élet problémáiról beszélnek.”

– Mit jelent a szociális Európa, hogyan garantálható a magyar munkavállalók jogainak védelme?

„Egészen elképesztő, amit most az Orbánék csináltak, hogy nem adóbevallásból lett söralátétet, hanem a munka törvénykönyvéből. Ezt egy az egyben a multik mondták tollba. Amikor Európai Egyesült Államokról beszélek, akkor olyan szabályokról beszélek, például a munkavédelem területén, a bérek területén, a környezetvédelem területén, ami képes megvédeni a saját állampolgárait. Néha egyébként a gonosz kormánytól.”

– Mire a legbüszkébb az elmúlt öt évből az EP-ben?

„Hogy Európát sikerült abba az irányba állítani, hogy szociálisan sokkal többet tegyen az emberekért, hogy az európai emberek jólétéért dolgozzon. Európa elindult ebbe az irányba, és azért van a fókuszom az Orbán-rendszer leváltásán, hogy végre Magyarország is ehhez felzárkózzon.”

Valódi Hírek