Fa beltéri ajtó gyártás – Az 5 legfontosabb szempont

Azontúl, hogy a beltéri ajtó otthonunk fontos funkcionális eleme, mely megkönnyíti a mindennapjaink, egyben jelentős dizájnelem is, amelynek nagy szerepe van a belső tér alakításában. Többek közt ezért is körültekintően kell kiválasztani otthonunk beltéri nyílászáróit. Egy jól megválasztott beltéri ajtó megteremti a belső tér harmóniáját, segít élhetőbbé tenni a házat.

Ha elérkezik a beltéri ajtó kiválasztásának folyamata, esetleg a régieket kell lecserélni, akkor jobb, ha alaposan átgondoljuk, hogy milyen igényeink vannak, mi passzolna otthonunk enteriőrjéhez. Ha egyedi típusra vágyunk, akkor még alaposabban kell mérlegelnünk, hogy mik az elképzeléseink. Első lépés a tervezés, illetve a szakemberrel való konzultáció. Ezzel indul a fa beltéri ajtó gyártás folyamata.

Anyag és minőség

Már a gyártó kiválasztása is nagymértékben befolyásolja, hogy milyen minőségű lesz a végeredmény. Emiatt nem érdemes egy olcsó, de silány minőségű terméket készítő cég mellett dönteni, csak azért, mert olcsó. Ha a cég termékei feltűnően olcsók a konkurencia hasonló ajtóihoz képest, akkor az első reakciónk az öröm lehet, hogy olcsón megússzuk a cserét vagy a nyílászáró beszerzést, azonban hosszú távon hamar rájöhetünk, hogy mégsem volt jó döntés kompromisszumot kötni a minőség terén.

A minőséget a kiválasztott anyag is nagymértékben befolyásolja, így alaposan át kell gondolnunk, hogy milyen típus mellett döntünk. Ha nincs tapasztalatunk, releváns tudásunk a témában, akkor nem árt kikérni egy szakember véleményét.

Méret

Ha az ajtó nem megfelelő méretű, akkor az komoly bosszúságot okozhat. Ekkor ugyanis vagy egy újat kell készíttetni, vagy bontani kell, mely egyáltalán nem kellemes. Ha egymagunk nem tudjuk lemérni az ajtó helyét vagy bizonytalanok vagyunk mit kell nézni, akkor célszerű szakember segítségét kérni.

Költségek

Az ajtó ára nagymértékben összefügg a minőséggel és felhasznált anyagokkal. Ha egyedi nyílászárót szeretnénk, az szintén növelheti a költségeket. Természetesen sokat számítanak az anyagiak, azonban, ha kizárólag az árakat nézzük és más szempontot egyáltalán nem veszünk figyelembe, akkor a későbbiekben hamar megbánhatjuk a döntésünket. A cél az lenne, hogy megfelelő ár-értékű termékek mellett döntsünk.

Hang- és hőszigetelés

Nem csak a bejárati ajtó, hanem a beltéri ajtó esetében is fontos szempont a hang- és hőszigetelő képesség. Rendkívül kellemetlen, amikor a házban tartózkodva jól érezhetően áramlik a hideg levegő. Ez a hőérzetünkre is nagyon rossz hatással van.

A nyugodt pihenés titka, hogy ne csak a kintről érkező zajokat, hanem akár a családtagok által keltett hanghatásokat is kitudjuk zárni. Egy minőségi beltéri ajtóval is kiválóan megvalósítható.

Stílus és dizájn

Ahogy fentebb is említettük, ma már nem csak a funkció, hanem a stílus is fontos szempont. A jól megválasztott ajtók hamar az otthon ékeivé válhatnak. Dizájn tekintetében nagyon sok lehetőségünk van, így az elképzeléseinknek megfelelő stílusú ajtó mellett tudunk dönteni. Természetesen az egyedi igényeknek sincs akadálya.