Betelt a pohár: Szégyenpadra száműzik Orbán Viktort az EU vezetői

Orbán Viktor Ukrajnával szembeni folyamatos vétóit nem nézi tovább tétlenül az EU.

Az Európai Unió (EU) vezetőinél betelt a pohár Orbán Viktor magyar miniszterelnök Ukrajnával szembeni folyamatos vétói miatt. Ezért azzal tervezik büntetni, hogy Magyarországnak gyenge tárcát adnak a következő Európai Bizottságban – írta meg a politico.eu.

Orbán keresztbe tesz az EU-nak Ukrajna ügyében

A következő ciklusban is szeretné megtartani a bővítéspolitikáért felelős biztosi pozíciót Magyarország, ám ez Ukrajna csatlakozásának előkészítésére is jelentős befolyást gyakorolna. Az EU vezetőinek azonban azt nem hagyják, hogy Várhelyi Olivéré maradjon a biztosi pozíció.

„Szó sem lehet arról, hogy Magyarország kezében bármilyen erős megbízás legyen”

– jelentette ki három magas rangú diplomata.

Döntésüket azzal indokolták a portálnak, hogy Orbán az elmúlt hónapokban megkísérelte blokkolni az Ukrajnának nyújtott segélyek megszavazását. Veszélyeztette a csatlakozási tárgyalásokat is. Ráadásul az uniós vezetőket továbbra is aggodalommal tölti el, hogy a magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnök legközelebbi szövetségese az EU-ban.

Várhelyi kinevezését elhibázott lépésnek tekintik

Várhelyiről pedig elmondták, hogy aláássa az EU-tagjelölt államokkal szembeni politikáját.

A grúz ügynöktörvénnyel kapcsolatos kijelentéseit is döbbenettel hallgatták.

Mivel júliustól Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsának hat hónapos soros elnöki tisztét, a napirend meghatározására is jogosítványt kapnak.

„Ezt kapjuk azért, mert a rókát beengedtük a tyúkólba”

– fogalmazott egy negyedik, szintén a neve elhallgatását kérő diplomata.

Öt évvel ezelőtt sokan úgy látták, hogy Várhelyi kinevezése az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosai posztjára egyfajta békejobb volt. Akkor úgy tűnt, hogy Brüsszel ezzel a gesztussal igyekezett Magyarországot jobb belátásra bírni a vétópolitikája miatt.

Ám az eltelt évek alatt sokakban felmerült nem sok értelme volt ennek a gesztusnak.

Valódi Hírek