Gigantikus költségvetési csalás: Egyszerre csapott le 63 emberre az ügyészség

Többek között különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomozott a hatóság.

Vádat emelt a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség egy bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben 63 vádlottal szemben. Mindezt a vármegyei főügyészség közölte kedden közleményben az MTI-vel.

Mi történt?

Az önálló irodát működtető, több mint 50 gazdasági társaságot irányító számlagyár segítségével a megrendelő vállalkozások és magánszemélyek összességében mintegy 1,7 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek – írták.

A cégvezetőkből, könyvelőből és egyéb ügyintézőkből álló bűnszervezet 2018 és 2021 között működött. Azt egy szolnoki férfi irányította, vezetésével a bűnszervezet „számlagyárként” a bruttó számlaérték 8-10 százaléka ellenében fiktív költségszámlákat biztosított tényleges gazdasági tevékenységet végző gazdálkodóknak és otthonfelújítási támogatást igénybe vevő magánszemélyeknek.

A „szolgáltatást” igénybe vevő vállalkozások a fiktív számlák áfatartalmával adófizetési kötelezettségüket jogosulatlanul csökkentették. Eközben az érintett magánszemélyek az otthonfelújítási támogatások igénylése során használták fel a hamis bizonylatokat – részletezte az ügyészség.

A felépített számlalánc célja az volt, hogy a „megrendelők” felé fiktív (nem valódi – a szerk.) számlákat kibocsátó cégek az adóbevallásukban a látszólag keletkező áfafizetési kötelezettségüket minimalizálják. Mindezt a láncolat részét képező, annak különböző szintjén álló társaságok közbeiktatásával végezték – derült ki a közleményből.

A társaságok egymás részére szintén fiktív alvállalkozói számlákat, teljesítésigazolásokat állítottak ki. Ez leplezve banki átutalásokat teljesítettek – ismertették a történteket.

A közlemény szerint a vádlottak között vannak a bűnszervezet irányítói és tagjai. Mint írták, a fiktív gazdasági társaságokat alapító strómanokat és a számlabefogadókat is sikerült lekapcsolni. Az ügyészség a vádemelést megelőzően 9 vádlottal egyezséget kötött. Az ügyben a Szolnoki Törvényszék fog dönteni.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek