Figyelmeztetett a minisztérium: Egy dolgot semmiképpen ne felejts el, mielőtt választani mész!

Az okmányok áttekintése feltétlenül szükséges a választás előtt!

Mindenki ellenőrizze a választáshoz szükséges okmányai érvényességét! Az európai parlamenti és önkormányzati választáson szavazni kizárólag a választás napján érvényes okmányokkal lehetséges – írta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) csütörtöki közleményében.

A választás előtt fontos az okmányok áttekintése

A tájékoztatás szerint a június 9-ei választásokon a választópolgároknak érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel kell igazolniuk személyazonosságukat. A lakcímüket, személyi azonosítójukat pedig a lakcímkártyával.

Lejárt okmánnyal nem lehet szavazni

– figyelmeztettek. A tárca közleménye szerint fontos, hogy a személyi igazolvány és a jogosítvány is az igényléstől számított 8 nap alatt készül el, ezért az új okmányt javasolt legkésőbb május 31-ig igényelni, hogy az biztosan átvehető legyen a választás előtt.

A lakcímbejelentés szünetelni fog

Az útlevél esetén magasabb illeték befizetése mellett lehetőség van sürgősségi vagy azonnali – 24 órán belüli – okmányigénylésre is. A választásokra tekintettel

június 7-én, pénteken 10 órától hétfőig nem lehet majd új lakcímet bejelenteni.

aki pedig pénteken 10 óra előtt bejelenti a lakcíme változását, azt már az új címe alapján veszik fel a választói névjegyzékbe – közölték.

Közleményükben hangsúlyozták, hogy

a legtöbb kormányablak a választás hétvégéjén, június 8-án szombaton, és 9-én vasárnap is nyitva lesz.

Így ha a szavazás napján valakinek semmilyen érvényes személyazonosító igazolványa sincs, ideiglenes személyi igazolványt igényelhet, amellyel elmehet szavazni.

Ezeken a napokon kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre és a lakcímkártya pótlására lesz lehetőség – állt a közleményben.

(MTI)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek