Putyin megőrült? Az USA-nak bizonyítékai vannak arról, hogy űrfegyvert lőtt fel az orosz diktátor

A Pentagon szóvivője közölte: az oroszok űrfegyvert lőttek ki.

Az Egyesült Államok azt állítja, hogy Oroszország egy olyan űrfegyvert állított alacsony Föld körüli pályára a múlt hét folyamán, amellyel műholdakat támadhat meg. Ezt kedden éjjel jelentette be a Pentagon szóvivője, Pat Ryder – számolt be a politico.eu.

Az orosz űrfegyver műholdakat veszélyeztet

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint a kilövésre május 16-án került sor. Az orosz műholdat pedig ugyanarra a pályára állították, mint ahol az egyik amerikai kormányzati műhold is kering. Pat Ryder úgy fogalmazott:

nem először történt meg, hogy a Vlagyimir Putyin vezette Oroszország űrfegyvereket indított.

Korábban már Robert Wood amerikai ENSZ-nagykövethelyettes is Ryderhez hasonló véleményt fogalmazott meg. Manipulatív taktikával vádolta Moszkvát, miután Oroszország áprilisban megvétózott egy nukleáris űrfegyverek elleni amerikai határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes akkor tagadta a vádakat az űrfegyver pályára állításáról.

„Az amerikaiak mondhatnak, amit akarnak, de a mi doktrínánk ettől még nem fog változni: Moszkva mindig is ellenezte a támadófegyverek alacsony Föld körüli pályára állítását”

– állította.

Az amerikaiak hónapokkal ezelőtt figyelmeztettek

Az amerikai hírszerzés már februárban arra figyelmeztetett, hogy Oroszország űrbe telepíthető műholdak megtámadására alkalmas nukleáris fegyvert próbál meg kifejleszteni.

Az orosz űrfegyver pedig fenyegetést jelenthet az Egyesült Államok és más országok nemzetbiztonságára.

Ezt szintén tagadta a Kreml.

Az alacsony Föld körüli pályán mozgó műholdak és egyéb testek a földfelszíntől 200–2000 kilométeres távolságra keringenek.

Valódi Hírek