Mit érdemes tudni a fordított adózásról?

Vannak olyan adózással kapcsolatos fogalmak, amelyekkel érdemes tisztában lenni, hiszen igen gyakran találkozhatunk velük egy vállalkozás életében. Ilyen lehet a fordított áfa vagy FAD is, amelynek alkalmazását sokan nem ismerik.

Cikkünkben bemutatjuk, mit is jelent, illetve mivel is jár pontosan a FAD.

Mi a fordított áfa?

A fordított adózás, amit sokan csak fordított áfa néven ismernek, tulajdonképpen egy olyan speciális áfakezelési formát takar, amely során az áfa megfizetésére az eladó helyett a vevő kötelezett. Ez ellentétes a hagyományos folyamattól, melynek lényege, hogy az eladó számítja fel és fizeti ki az áfát a hatóságoknak.

Ahhoz, hogy egy vállalkozás az adóhatóság által felállított szabályoknak meg tudjon felelni, kulcsfontosságú, hogy rendelkezzen valamilyen számlázó programmal, amely képes az összes áfakód kezelésére, ezáltal a fordított adózással is megbirkózik.

A D4S ERP rendszer például összeköttetésben áll a NAV rendszerével, ami azt jelenti, hogy oda-vissza képes kommunikálni egymással a két oldal. Egy ilyen integrált vállalatirányítási rendszer bevezetésének rengeteg előnye lehet, hiszen a számlázáson túl még számos más modult is használhatunk, így egy felületen történhet cégünk több folyamatának a kezelése is.

A fordított adózás működése

Akik korábban még csak a hagyományos adózás folyamatát ismerték, könnyen elbizonytalanodhatnak abban az esetben, ha fordított adózásra kerül a sor, pedig három egyszerű lépésben összefoglalható a teendők listája.

  1. Az eladó kiállítja a számlát a termék vagy szolgáltatás nettó értékéről, az áfa felszámítása nélkül, egyértelműen feltüntetve azt, hogy fordított adózás lesz alkalmazva.
  2. A számla kézhezvételét követően a vevő kiszámolja a vonatkozó áfa értékét.
  3. A vevő gondoskodik az áfa befizetéséről, illetve a NAV felé történő bevallásáról.

Fontos tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy a vevőnek a bevalláskor levonási joga van az áfa tekintetében, amennyiben arra jogosult, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy a befizetett áfát szabadon levonhatja a saját áfakötelezettségéből.

Mikor alkalmazható a fordított adózás?

A fordított adózást főként az áfacsalások megelőzése érdekében vezették be, viszont csak speciális területeken és esetekben alkalmazható. Az alábbiakban erre hozunk néhány példát, azonban fontos tudni, hogy országonként eltérő, mi a bevett eljárás:

  • Építőipari szolgáltatások, például felújítás vagy bontás
  • Ingatlan-bérbeadás
  • Telekommunikációs szolgáltatások (mobiltelefon, internet)
  • Arany, ezüst, illetve egyéb nemesfémek kereskedelme
  • Művészeti alkotások
  • Szén-dioxid-kibocsátási kvóták kereskedelme

A fordított adózás folyamata tulajdonképpen egyszerűnek mondható, azonban fontos tisztában lenni vele, hogy pontosan mikor alkalmazzuk, illetve hogy mik a kötelezettségek vevői és eladói oldalon. Ennek követésében nagy segítség lehet egy modern számlázó használata.