Mi fán terem a plazmavágás, és mit érdemes tudni róla?

A fémekkel való boldogulás nem feltétlenül egyszerű feladat, főként akkor nem, ha azokat precízen szeretnénk méretre vágni. A plazmavágás egy olyan megoldás, amellyel termikus módon tudjuk a kívánt méretre szabni a különböző fém alapanyagokat.

Ilyen lehet az acél, a vas, az alumínium vagy a réz, illetve természetesen ezek tetszőleges ötvözetével is jól fogunk boldogulni, ha az Elefántszerszám.hu Webáruház plazmavágói közül szerezzük be a feladathoz az ideális eszközt.

Hogyan működik?

Gyakorlatilag a plazmaív segítségével jön létre a vágás, ami nem más mint a fém pontokban történő megolvasztása. Viszonylag nagy mozgásterünk van abban, hogy milyen vastagságú fémekhez tudjuk eredményesen alkalmazni a plazmavágókat, akár 150 milliméteres vastagság sem okoz problémát, habár értelemszerűen ez mindig az adott készülék paramétereinek is a függvénye.

Többféle vágófejjel is dolgozhatunk, akadnak ezek között egyszerűbb és bonyolultabb kivitelek is, így mindig az adott helyzetnek megfelelően választhatunk.

Akadnak hátrányai ennek a módszernek?

Amikor ezzel az eszközzel valósítjuk meg a vágást, akkor nagyon fontos, hogy egyforma távolságot tartsunk az égő és a felület között, amelyet el szeretnénk vágni. Ugyan ez nem feltétlenül hátrány, ám az biztos, hogy igényli a fokozott figyelmet.

Úgyszintén lényeges, hogy a munkafelület minősége is állandó kontroll alatt legyen. Korlátozott a mozgásterünk abban is, hogy hol tudunk valóban jó minőségű vágást kialakítani.

Miért jó a plazmavágás?

Ennek a módszernek alternatívája lehet adott esetben a lángvágás, ám annál jóval sokrétűbb anyagválasztási lehetőségünk adódik, amennyiben a plazmavágást választjuk, mégpedig többek között azért is, mert nem indulnak be kémiai reakciók közben.

A módszerek alapján különbséget kell tennünk a plazmavágás két fajtája között is, ugyanis ezek részben különböznek egymástól. Amennyiben külsőíves vágást alkalmazunk, akkor kizárólag fémekkel fogunk tudni dolgozni, mert az anód ilyenkor maga a felület lesz.

Előnye ennek a technológiának, hogy gyorsabban tudunk vele vágni, valamint nagyobb vastagsággal is boldogulunk. Ezen a módon elvághatjuk a korróziónak is ellenálló acélokat, az öntöttvasból készült elemeket, a rezet és az alumíniumot is, valamint ezek ötvözeteit.

Érdemes követni a legfrissebb híreket ezen a területen is, hiszen a technológia folyamatosan fejlődik, és egyes innovációknak köszönhetően jobb megoldásokat is felfedezhetünk. Habár abban a tekintetben, hogy íves és sugaras vágást tudunk megvalósítani a plazmavágóval, alighanem nem lesz változás a közeljövőben. Utóbbival ráadásul a vágható anyagok köre is bővül, hiszen kerámia, üveg vagy kvarc sem fog ellenállni neki.

Kerüljük el a leggyakrabban előforduló vágási hibákat, és dolgozzunk szépen, pontosan, figyelmesen a plazmavágóval a tökéletes vágás érdekében!