Döbbenet: Elbukhatjuk az uniós támogatásokat, mert Orbánék nem adtak le egy jelentést

Gond merült fel a nyugdíjak kapcsán, bukhatjuk az EU-s forrásokat.

Lejárnak a nyugdíjreformra adott európai uniós határidők, de az Orbán-kormány nem hajlandó lépni. Ennek pedig nem csak hosszú, hanem rövid távon is mi isszuk meg a levét – írta meg a 24.hu.

A nyugdíjak múlhatnak az EU-s támogatásokon

Az Európai Bizottság által elfogadott magyar Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF)

vállalásában a nyugdíjrendszer felülvizsgálata, reformja is szerepel.

Ez az egyik feltétele annak, hogy Magyarország lehívhassa az uniós helyreállítási alap támogatási forrásait. A jóváhagyott terv szerint a magyar költségvetésnek

5,8 milliárd euró – azaz 2320 milliárd forint – RRF-támogatás a tét.

Orbánék azt vállalták, hogy 2023 végéig átfogó, független jelentést készíttetnek a hazai nyugdíjrendszer reformjáról az Európai Bizottság felé. A felülvizsgálatnak az a célja, hogy szakpolitikai választ nyújtson a nyugdíjrendszer megfelelőségéről. Valamint arról, hogy a költségvetési szempontból fenntartható-e a magyar nyugdíjrendszer, illetve milyen kihívások lehetnek ezzel kapcsolatban.

A másik kiemelten fontos cél a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentése.

Mindezt azonban úgy kell elérni, hogy a nyugdíjjogosultság kedvezményezettjeinek ellátása továbbra is biztosítva legyen.

Nyilvánossá kellett volna tenni a terveket

Az Európai Bizottság előírta, hogy a jelentést nyilvánosan elérhetővé kell tenni. Magyarországon viszont semmilyen jelentés sem elérhető, sőt, azt sem tudni, egyáltalán elkészült-e jelentés.

2024. június 30-ig ráadásul a – még közzé sem tett – jelentésben javasolt reformlehetőségek társadalmi konzultációjának is le kellene zajlania.

Végül a társadalmi és politikai viták lezárásaként

el kellene készíteni a végleges nyugdíjreformot,

és 2025. március 31-ig el is kellene fogadni azt.

A Pénzügyminisztérium ködösít

A portál kérdésekkel fordult a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztériumhoz (PM). A PM a válaszában azonban semmilyen konkrétummal nem szolgált.

Szerintük a magyar nyugdíjrendszer stabilan és fenntarthatóan működik.

Valódi Hírek