Hasznos tudnivalók az etikett címkékről

A vásárlók részéről alapvető elvárás, hogy a boltok, üzletek polcain látott termékekről a valóságnak megfelelő, hiteles tájékoztatást kapjanak. Arra azonban nem mindig van lehetőség, hogy minden egyes információt az eladóktól kapjanak meg.

Erre nyújt hatékony megoldást az etikett címke, ami lényegében nem más, mint egy olyan címkefajta, amire bármit rá lehet nyomtatni, miután pedig ez megtörtént bármilyen tárgyra rá lehet ragasztani. A címkézésnek köszönhetően a vásárlók minden alapvető adatot – például a származási helyet, a gyártó cég nevét, az árat stb. – azonnal láthatják a termékek csomagolásán, dobozán. Senki sem szeretne bekerülni a hírekbe a megfelelő tájékoztatás hiányából fakadó balesetek miatt.

Etikett címke, ami minőségi anyagból készül és megbízhatóan ragad. Ha pont erre van szükségünk, akkor mindenképp érdemes felkereni a cimke-nyomtato.hu oldalt, ahol többféle címke közül is választhatunk, sőt akár egyedi címkekészítésre is leadhatjuk a rendelésünket.

Mielőtt azonban ezt megtennénk, érdemes tisztában lenni néhány fontos dologgal kapcsolatban. Lássuk, hogy mire is gondolunk pontosan!

Milyen alapanyagból készülhetnek a címkék?

Az etikett címkék többféle anyagból is készülhetnek, aminek köszönhetően egyedi jellemzőkkel bírnak. Alapvetően három típust különböztetünk meg: a direkt termál (azaz hőérzékeny), a papír és a műanyag alapanyagot.

A direkt termál anyagból készülő változatok az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb megoldást kínálják. Ezek esetében nincs szükség festékszalagra, a nyomat a nyomtatófej által kibocsátott hő hatására jön létre.

A papírból készülő etikett címkék előállításához szükség van WAX festékszalagra, ezért a nyomtatási költség átlagosan 20-25 %-kal drágább. Ezek a típusok remekül használhatóak beltéren, akár több éven keresztül megőrzik a nyomatokat.

Végül ott vannak a műanyag címkék, amiknek az előállítása RESIN festékszalaggal történik. Ezek még drágábbak, a papír változatokhoz képest 20-30 %-kal többe kerül a nyomtatásuk. Cserébe viszont nemcsak beltéren, hanem kültéren is ideális megoldást jelentenek.

Milyen típusú ragasztóval lehet bevonni őket?

Nemcsak az alapanyag, hanem a ragasztók tekintetében is eltérőek lehetnek a címkék, ezek alapvetően háromfélék lehetnek: normál, erős és visszaszedhető.

A normál ragasztó remek választás az általános címkézési feladatokra, ráadásul olcsó is. Az erős típusok azonban időtállóbbak, akár 15-20 éven keresztül is képesek a helyükön tartani a címkéket, az eltávolításuk viszont nehézkes. A visszaszedhető fajták megbízható tapadást nyújtanak, de nem ragadnak olyan erősen, hogy ne lehessen őket eltávolítani. A visszaszedés könnyen, nyom nélkül megoldható.

Milyen felületre lehet felragasztani őket?

Lényegében nincs olyan felület, amire ne lehetne felhelyezni etikett címkéket, még akár az extrém körülményeknek kitett termékekre is felragaszthatóak. A rendelés leadása előtt van lehetőségünk kipróbálni mintacímkéket, így megbizonyosodva arról, hogy megfelelnek-e az egyéni igényeknek.