Donald Tusk szombaton közölte: Lengyelország komoly döntést hozott Vlagyimir Putyin miatt

Lengyelország nem bízik Vlagyimir Putyinban.

Lengyelország mintegy 2,5 milliárd dollárt fordít a biztonság és az elrettentés fokozására az Oroszországgal és a vele szövetséges Fehéroroszországgal közös határon – közölte Donald Tusk szombaton.

Megerősítik a határokat

Donald Tusk tájékoztatása szerint megkezdődtek a Keleti Pajzs-projekt munkálatai,

a terv új katonai erődítmények kiépítését is magában foglalja.

Lengyelország Tusk szavai szerint a NATO és az Európai Unió keleti szárnyán kiemelt felelősséget visel Európa biztonságáért. Vlagyimir Putyin Oroszországának közelsége pedig aggodalomra ad okot.

„Úgy döntöttünk, hogy mintegy 10 milliárd zlotyt (2,5 milliárd dollár) fektetünk be a biztonságunkba és mindenekelőtt a biztonságos keleti határba”

– fogalmazott.

Nem bíznak Putyinban

„Megkezdjük a biztonságos határ építésének nagyszabású projektjét, beleértve az erődítményrendszert és a terep és a környezet olyan átalakítását, amely

áthatolhatatlanná teszi ezt a határt egy potenciális ellenség számára.

Annak érdekében, hogy Lengyelország határát békeidőben biztonságossá, háború idején pedig az ellenség számára áthatolhatatlanná tegyük”

– mondta Tusk lengyel katonák előtt Krakkóban. A második világháborúban a nácik elleni Monte Cassinó-i csatában aratott szövetséges győzelem 80. évfordulója alkalmából tartott beszédet.

Lengyelország előző kormánya 400 millió dolláros beruházással erősítette meg a fehérorosz határt. A jelenlegi kormány szerint ezt erődítéssé kell fejleszteni, mert sem Putyin, sem Alekszandr Lukasenka személye nem biztosíték a békére.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek