Minden, amit a hasfali sérvműtét kapcsán tudni érdemes

Hasfali sérv esetén a szervek kitüremkednek a sérvkapun keresztül, ennek oka pedig a hasfal veleszületett vagy szerzett gyengesége. Kialakulásában több tényező is szerepet játszhat, például a túlsúly, a nehéz fizikai munka, az elhúzódó köhögés, az állandó székrekedésből fakadó erőlködés.

Az esetek többségében szabad szemmel is jól látszik, mivel egy bőr alatti duzzanatról van szó, amely okozhat fájdalmas panaszokat is, ugyanakkor bélműködési zavarok is felléphetnek.

Hogyan kezelhető?

Mivel a sérv magától nem szűnik meg, feltétlenül kezelés szükséges, a CMC Déli Klinika Sebészeti Központjában végzett hasfali sérvműtét jelenti a megoldást. Kezelés hiányában ugyanis tovább növekszik, ez pedig később a hasi szervek működési zavarát vonja maga után, de akár súlyos, életet veszélyeztető állapot is kialakulhat, ez a sérvkizáródás.

Ennek tünetei többek között a láz, az intenzív lágyéktáji fájdalom (és elszíneződés), a hányás, a székelési képtelenség. A kizáródás során a sérvtartalom vérellátása megszűnik, melynek oka a sérvkapu gyűrűszerű szorítása, ilyenkor azonnal segítséget kell kérni.

A sérvműtét célja a stabilizálás, a panaszok enyhítése, valamint a szövődmények kialakulásának megakadályozása. A sérv tehát egyedül műtéti eljárás során szüntethető meg, emiatt is lényeges, hogy mielőbb megtörténjen a beavatkozás.

Melyek az előnyei a hálóbeültetéssel végzett hasfali sérvműtétnek?

A műtét során egy műanyag hálót tesznek a sérvre, amely így megerősíti a kritikus területet, és meggátolja, hogy még jobban kitüremkedjen. Ennek legfőbb előnye a hagyományos megoldásokkal szemben, hogy tartós eredményeket garantál.

Szintén mellette szól, hogy alacsonyabb a visszaesés rizikója, azaz kisebb az esélye a sérv ismételt kialakulásának. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy alacsonyabb a komplikációk megjelenésének rizikója is, valamint az újabb beavatkozásoké.

A hálóbeültetés további előnye, hogy lényegesen kevesebb fájdalommal jár, ugyanis kisebb mértékű nyomás nehezedik a varratokra.

Egyes esetekben elvégezhető a hálóbeültetés laparoszkópos megoldással, ami azt jelenti, hogy egy apró nyíláson vezetik be a kamerával ellátott optikai eszközt, majd a megfelelő műszerekkel visszahelyezik a sérv tartalmát, ezt követően a sérvkaput tisztázzák, szűkítik, majd megtörténik a háló behelyezése.

Milyen tünetek utalhatnak sérvre? Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A kitüremkedés, dudor mindenképpen intő jel, de természetesen a fájdalom, érzékenység is, illetve a feszülés, nehézségérzet az érintett területen. Érdemes minél hamarabb bejelentkezni szakrendelésre, még mielőtt súlyosabbá válna az állapot és kizáródna a sérv.

A diagnózis felállításához a kórelőzmény feltérképezése, valamint a fizikális vizsgálat is elegendő lehet, de általában UH és CT vagy MRI vizsgálatok elvégzése is szükséges, hogy meghatározzák a méretét és a sérv jellemzőit, ugyanakkor így más rendellenességek is kizárhatók.