Vajon van-e létjogosultsága a villogó gyerek cipőknek?

A világítós gyerek lábbelik szinte minden esetben a legjobb választások a kicsik számára, hiszen feltűnőek, kényelmesek, és még ők is imádni fogják. Minden lurkó örömmel trappol benne végig az iskolában vagy az óvodában, hiszen menőnek és vagánynak érzik tőle magukat. Az osztálytársak és a barátok is a csodájára fognak járni, ők is vágynak majd egy ilyen lábbelire. Ettől függetlenül a szülőkben felmerülhet a kérdés, hogy vajon tényleg biztonságos-e, mennyire nehéz tisztítani a felületét?

Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre válaszolunk.

Honnan erednek?

A villogó gyerek cipő több, mint 30 évvel ezelőtt jelent meg először a piacon, tehát nem egy forradalmi újdonságról van szó, mint azt sokan gondolják. Szülőként nem okozhat gondot visszaemlékezni a gyerekkorunkra, még akkor is, ha sokáig kell visszamenni az időben. Már 1992-ben feltűntek a világító talpú, gyereknek szánt tornacipők, amelyek még igen kezdetleges technológiával készültek.

Akkoriban a sarokrészre került a LED, ami csak akkor gyulladt fel, amikor a lurkók lába a földet érte. Ennek a megoldásnak volt pár hibája, amit az évek alatt sikerült kijavítani. Akkor még elemekkel működtek, ami nem volt sem praktikus, sem biztonságos. Volt, hogy az egyik amerikai államban be is tiltották őket. Manapság ilyen kockázatai már nincsenek, az elemek már nem léteznek, 3 évtized alatt sikerült biztonságos és praktikus modelleket piacra dobni.

Mik ezek a cipők?

A világító cipő tulajdonképpen egy sportcipő, ami világít. A talprésznél helyet kapott LED panelek mozgásra vagy állandó jelleggel ontják magukból a hangulatos fényt. Vannak olyan megoldások, ahol a panelek több ponton lettek elosztva, így tulajdonképpen csak a képzelet szabja meg a határt annak, hogy mi és hol világít rajta.

Itt meg kell említeni, hogy nem csak a gyerkőcök vannak oda érte, hiszen manapság már a felnőtteknek is készülnek világító talpú cipők. Egy-egy bulis szereléshez, fesztiválra, közös családi eseményre, nyaralásra tökéletes megoldást jelent. A gyerekeknél pedig kifejezetten hasznos, ha az esti séták alkalmával van valami, ami miatt láthatóbbak lesznek az autósok és egyéb közlekedési eszközt vezetők számára.

Ki lehet őket kapcsolni?

Másik gyakran feltett kérdés, hogy nagyon hasznos a világítás, de mi van akkor, ha éppen nincs rá szükség. A világító talpú gyerek cipők között számtalan fajta közül válogathatunk. Egyes gyártók még arra is figyelnek, hogy egy kis gomb segítségével megszüntethessük a világítást rajta. Ez akkor praktikus, ha a gyerkőc ebben jár iskolába, esetleg moziba vagy színházi előadásra megy benne, ahol zavaró lehet a villogó fény.

Más kérdés, hogy megéri-e az árát, hiszen ez egy összetett dolog. Attól függ, hogy melyik típusra esik a választás. Amennyiben USB kábellel utántölthető modellt veszünk, akkor akár több gyerkőc is használhatja azt. A jó állapotban lévő darabokat tovább lehet ajándékozni, így nem veszik kárba. Így talán nem fog bennünket sem annyira zavarni, ha a lurkó lába úgy nő, mint a gomba.