Újabb nagy kórházból küldik el a műtétre várókat: Pintérék rombolása már a Holdról is látszik

120 ezer embert érint az intézkedés.

Sopronból átmenetileg a győri és a szombathelyi kórházakba irányítják át a fül-orr-gégészeti műtétre szoruló betegeket. Az intézkedés oka, hogy „az osztályon nyugdíjazás miatt történt létszámcsökkenés” – írta meg a telex.hu.

75 kilométert utazhatnak

A Soproni Gyógyközpont 120 ezer ember egészségügyi ellátásáért felel. Akadnak azonban olyan, speciális diagnosztikai területek, ahol 220 ezer lakost látnak el. Ilyen a Lőverekben található szívszanatórium, és a balfi rehabilitációs intézet is. Ami közös az intézményekben, az az, hogy

egyre kevesebb az orvos és egyre leterheltebb a személyzet.

A honlapon folyamatosan álláshirdetésekkel találkozhat a látogató. Keresnek osztályvezető főorvosokat, szakorvosokat, rezidenseket, valamint ápolókat is. A soproni munkaerőhiány egyre komolyabb problémát okoz: az egészségügyet különösen sújtja a szakemberek elvándorlása.

A legtöbben Ausztriába mennek,

de akad, aki még messzebb: Németországba. Aki marad, az a magánegészségügyben vállal állást.

A szakemberhiány általános problémát jelent

Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Vármegyei Területi Szervezetének elnöke szerint már nem csak a nyugati határszélre igaz a szakemberhiány.

A fizetés messze nem piacképes,

a hálapénz megszűnt, a feudális, erős hierarchiában működő rendszer pedig elriasztja a fiatalokat. Óriási szükség lenne utánpótlásra, mert az egyre jobban elöregedő szakembergárda leterhelt és fásult. Az orvosok és szakemberek azonban hiába figyelmeztetnek:

a rendszer nem tűri a kritikát

– mondta el a főorvos.

A kórháznak ahhoz is engedélyt kellett kérnie, hogy válaszoljon

Bár a problémák egyre nagyobbak, a rendszer arra inti az intézményeket, hogy söpörjék azokat a szőnyeg alá. A portál csak az Országos Kórházi Főigazgatóságnak (OKFŐ) küldött megkereséssel tudta válaszadásra bírni az kórház vezetését. A Soproni Gyógyközpont hárít: szerintük az intézmény méretéből adódóan természetes ez a munkaerő-fluktuáció.

A meghirdetett osztályvezetői állásokat pedig belső átszervezéssel be is töltötték.

Ha Győrbe vagy Szombathelyre küldik a betegeket Sopronból, az komoly rizikótényezőt jelent. A protokoll szerint ugyanis például a mandulaműtét másnapján már hazaengedik őket. Ezután is felléphet azonban műtét utáni vérzés, amikor egy mentőnek nagyon gyorsan kellene Sopronból Győrbe vagy Szombathelyre érnie.

A kamara többször figyelmeztetett már a kórházi osztályok megszűnéséből eredő veszélyekre, de hiába”

– mondta erről lemondóan a MOK helyi szervezetének elnöke.

Valódi Hírek