Botrány: Pénzbüntetésre ítélte a bíróság Czeglédy Csabát, a neves ügyvéd csípős posztban reagált a döntésre

Czeglédy Csaba frappáns írásban közölte, hogy fellebbez az ördög ügyvédje-ügyben.

„Bűnsegédként elkövetett kilencrendbeli különleges személyes adattal való visszaélés” miatt 600 ezer forint pénzbüntetésre – a megfizetés hiánya esetén végrehajtandó fogházbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát, a DK politikusát. A Veszprémi Járásbíróság elsőfokú ítélete emellett 104 ezer forint bűnügyi költség megtérítésére kötelezi a politikust – közölte a mandiner.hu a bíróság ítélethirdetése után.

Mindezt az „ördög ügyvédje-ügy” miatt rótták ki. A másodrendű vádlottat, Czeglédy társát felmentették. A portál úgy tudja, fellebbezések miatt az ügy másodfokon folytatódik.

Borkai videói miatt indult az eljárás

A bírósági eljárás Borkai Zsolt egykori fideszes győri polgármester videóinak 2019-es nyilvánosságra kerülése miatt indult. Kanyargós úton jutott el a bírósági tárgyalásig, amelyben

Czeglédyt a videók nyilvánosságra hozatalával vádolták.

Az ügyészség két évvel a Borkai-botrány kirobbanása után emelt vádat az Ördög ügyvédje-ügyben.

A bíróság már hatályon kívül helyezett egy ítéletet

A Veszprémi Járásbíróság tavaly márciusban már meghozott egy elsőfokú ítéletet, amelyben egymillió forintos pénzbüntetést róttak ki Czeglédyre. Fél évvel később azonban hatályon kívül helyezték a döntést. Ugyanis az ítélet tárgyalás nélkül kiadott büntetővégzés formájában született meg.

Az Ördög ügyvédje-perben Czeglédy Csaba vádlott lett

2019 októberében, nem sokkal az önkormányzati választás előtt hatalmas botrány robbant ki. Az ördög ügyvédje nevű blog ugyanis közzétette egy olyan videó részleteit, amelyen Borkai Zsolt fideszes győri polgármester és baráti társasága volt látható egy adriai jachtozós 0rgia közben.

A blogon más, bűncselekményre utaló információk is megjelentek: korrupcióról és gazdasági visszaélésekről írtak. Bár Borkai a Fidesz színeiben megnyerte a választást,

a politikai botrány miatt lemondásra kényszerült.

Az ügyészség azzal vádolta az ügyvédként jól ismert Czeglédyt, hogy ő állt a blog mögött. A vádirat szerint arra kérte büntetett előéletű társát, hogy hozzon létre neki egy profilt a Facebookon. Ezt követően pedig egy oldalt is készíttetett vele ugyanott, amit később „Az ördög ügyvédjé”-re változtatott.

Ez volt az a platform, ahol később a kompromittáló fotók és információk megjelentek Borkairól.

Czeglédy Csaba a Facebookon reagált a döntésre, amelyet alább közlünk:

„Továbbra sem tudjuk, ki az ördög ügyvédje

Az viszont büszkeséggel tölt el, hogy a bíróság szerint én a segédje vagyok. Ezek szerint ha nem is az ördög ügyvédjeként, de annak segédjeként segítettem 2019 őszén az önkormányzati választások idején bedönteni a rogáni propaganda-gépezetet, ezzel segítve az ellenzéket nyerni számos városban és kerületben.

Arra is büszke vagyok, hogy ha tényleg én vagyok az ördög ügyvédjének segédje, akkor ő és csapata inkognitóját megőriztem.

Minden titkot megőrzök.

A Veszprémi Járásbíróság szerint nem bizonyított, hogy a Borkaiékról szóló videóval rendelkeztem, azokat nyilvánosságra hoztam volna, ahogyan az sem, hogy a borkais oldalt és a külföldi oldalakat én hoztam létre és szerkesztettem.

A bűnsegédi magatartást arra alapozta a bíróság, hogy két hirdetés feladásában segítettem.

Bűncselekmény hiánya miatt fellebbezést jelentettünk be a teljes felmentésemért.

Folytatás jövőre a Veszprémi Törvényszéken.

I ❤️ ördögügyvédje”

(Dr. Czeglédy Csaba/Facebook)

Valódi Hírek