Már csak négy hét van a választásokig: Itt vannak a legfontosabb tudnivalók

Készülj, és menj el szavazni!

Négy hét múlva, június 9-én tartják az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választását, továbbá a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi képviselők választását – írta meg az MTI.

Egy napon tartják, de akadnak különbségek

Felhívták a figyelmet, hogy az önkormányzati, a nemzetiségi és az EP-választáson

kis mértékben eltérő a szavazásra jogosultak köre.

Továbbá csak az EP-választáson lehetséges a külképviseleti és levélben történő szavazás, és az átjelentkezés szabályai sem egyeznek a három választás esetében.

Az EP-, az önkormányzati és a nemzetiségi választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek

kampányukhoz nem kapnak állami támogatást.

A kampányra fordítható összeg nincs limitálva.

Európai parlamenti választások

Az EP magyar tagjainak választásán mintegy 7,68 millió, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárnak van választójoga.

A magyarországi lakóhellyel rendelkező, de a szavazás napján nem Magyarországon tartózkodó magyar állampolgárok 99 ország 147 magyar külképviseletén adhatják le majd voksukat a magyarországi szavazás napján. Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, június 8-án, szombaton lesz a voksolás.

Választójoga van az EP-választáson az Európai Unió más tagállamának magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező választópolgárának – amennyiben magyar listára kíván szavazni.

Emellett – választási regisztrációt követően – szavazhatnak az EP-választáson azok a nagykorú magyar állampolgárok is, akiknek sem Magyarországon, sem az EU más tagállamában nincs lakcímük. Akik már korábban regisztráltak, nem kell ezt megismételniük, regisztrációjuk érvényes erre a választásra is.

A Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint jelenleg 126 371 levélben szavazó szerepel a névjegyzékben. Azok a határon túli magyarok, akiknek uniós tagállamban van a lakhelyük, az ottani EP-listákra szavazhatnak.

Magyarország 21 képviselőt küldhet az EP-be, a választáson az ország területe egy választókerületet alkot. A választáson listákra lehet szavazni. A Nemzeti Választási Bizottság 11 listát vett nyilvántartásba.

A szavazólapon a következő sorrendben szerepelnek a listák: 1. Megoldás Mozgalom, 2. LMP – Magyarország Zöld Pártja, 3. Demokratikus KoalícióMagyar Szocialista PártPárbeszéd–Zöldek, 4. Második Reformkor Párt, 5. Mindenki Magyarországa Néppárt, 6. Momentum Mozgalom, 7. Fidesz–Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt, 8. Jobbik – Konzervatívok, 9. Tisztelet és Szabadság Párt, 10. Magyar Kétfarkú Kutya Párt, 11. Mi Hazánk Mozgalom.

Önkormányzati választások

A települési választásokat Magyarország 3 177 településén tartják. A települési önkormányzati választáson a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok vehetnek részt. Szavazhat 7,68 millió magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár, mintegy 35 ezer menekültként elismert, illetve a huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező.

Valamint az Európai Unió más tagországának magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgára, ők közel 137 ezren vannak.

Az önkormányzati választás névjegyzékére az EU más tagországának magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárai automatikusan felkerülnek.

Aki a szavazás napján nem a lakóhelyén, hanem a tartózkodási helyén – azaz az ideiglenes lakcímén – akar élni a választójogával, május 31-én 16 óráig kérheti átjelentkezését. Az önkormányzati és a nemzetiségi választáson csak az jelentkezhet át, aki a választás kitűzése előtt legalább harminc nappal létesített tartózkodási helyet.

A tartózkodási hely érvényessége pedig legalább a szavazás napjáig tart.

Tízezer lakosnál kisebb településeken úgynevezett egyéni listán választják a képviselőtestület tagjait. A tízezer lakosnál nagyobb településeken vegyes választási rendszerben, azaz egyéni választókerületben és kompenzációs listán választják meg a képviselőket. A vármegyei közgyűlések, valamint a Fővárosi Közgyűlés tagjait listán választják.

Nemzetiségi önkormányzati választások

Június 9-én lesz a nemzetiségi önkormányzati választás is, ezt a Nemzeti Választási Bizottság tűzte ki. Az NVB a 13 nemzetiségnek összesen 2 722 települési és 68 területi választását tűzte ki. Valamint a 13 nemzetiség mindegyike választhat országos önkormányzatot is.

A nemzetiségi választáson azok a magyarországi lakcímmel és magyar állampolgársággal rendelkező választópolgárok szavazhatnak, akik május 31-ig regisztrálják magukat.

Valódi Hírek