Dobrev Klára: Ha nem lesz kormányváltás, akkor szép lassan kihúznak minket az Európai Unióból

Az árnyék-miniszterelnök szerint Orbán rendszerét erősíti, ha valaki az ellenzéki polgármesterek ellen indul a választáson. Dobrev Klára közölte, egyetlen céljuk van: Orbán Viktor rendszerének a megdöntése.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője közölte: Mindenkivel hajlandók együttműködni, aki Orbán Viktor rendszerét akarja leváltani, és kizárja a Fidesszel való koalíciót. Az árnyékkormány vezetője a Telexnek adott friss interjújában többek között arról is beszélt, hogy két év múlva ismét miniszterelnök-jelölt szeretne lenni.

Úgy látja, 2019-re sikerült lebontani a centrális erőteret. Meglátása szerint Orbán rendszerét erősíti, ha valaki „gyurcsányozik” vagy az ellenzéki polgármesterek ellen indul a választáson. Dobrev Klára jelezte, ma már roppant kínos fideszesnek lenni, és szerinte nem biztos, hogy a június 9-i választás után Orbán túlélne egy bizalmatlansági szavazást a parlamentben. Dobrev Klárát kérdezték Magyar Péterről, a DK terveiről, valamint az EP-képviselői munkájáról is.

Orbán Viktor kormányának mennie kell

Dobrev Klára elmondta, nagyon büszke arra, hogy a DK–MSZP–Párbeszéd szövetsége adta le messze a legtöbb ajánlást. Ez azt jelenti, hogy a legkisebb falutól a budapesti kerületekig ők tudtak megmozgatni a legtöbb embert. A fő kérdés pedig szerinte az, hogy június 9-én kinek hány szavazója lesz.

„A mi célunk Orbán Viktor rendszerének megdöntése”

– hangsúlyozta Dobrev Klára.

Kifejtette: az egész országban óriási elégedetlenség van a regnáló hatalommal szemben. Mint mondta, Orbán már régen elvesztette a többségét. Jelezte, ha megkérdezik az embereket, hogy

  • egyetértenek-e a kormány „egészségpolitikájával”,
  • „oktatáspolitikájával”,
  • a brutális árakkal
  • vagy az alacsony bérekkel,

akkor az ország nagy többsége azt fogja mondani, hogy nem ért egyet.

„Orbán azonban olyan választási rendszert hozott létre, amely az ellenzéki oldalt összefogásra kényszeríti.

Amíg ez nem történik meg, addig nem lesz kormányváltás.

Sajnos most nincs egységes ellenzék, ezzel van dolgunk a következő országgyűlési választásig. A DK–MSZP–Párbeszéd szövetsége azonban megtalálta a stabil helyét, és most az a feladatunk, hogy minél több embernek mutassunk alternatívát. Azt látom, hogy a többi ellenzéki párt még keresi a helyét. Remélem, hogy nem lesz még egyszer olyan csalódás, mint 2022-ben Márki Zay Péterrel”

– mondta.

Közölte, ellenzéki vezetőként két nagyon fontos feladata van: minél több emberhez szeretne eljutni, hogy meggyőzze őket arról a baloldali, zöld politikáról, amellyel Orbán után kivezethetik az országot a jelenlegi drámai helyzetből. Mindeközben nyitva kell tartani a vegyértékeket az együttműködésre is – tette hozzá.

„Mindenkivel hajlandók vagyunk együttműködni, aki Orbán rendszerét akarja leváltani, és kizárja a Fidesszel való koalíciót.

A Fidesz által okozott drámát ugyanis nem lehet a Fidesszel megoldani”

– húzta alá.

Hangsúlyozta, Orbán az álságos választójogi törvényével és politikai manipulációival létrehozta a centrális erőteret, amely azon alapul, hogy az ellenzékben egymással vetélkedő politikai erők vannak. Az ellenzéki pártok hatalmas kompromisszumokkal, vitákkal és lemondásokkal 2019 októberére megtalálták a centrális erőtér ellenszerét: egy az egy ellen kell indulni a Fidesz ellen.

„Ezért tudtunk ilyen meglepő és nagy győzelmet aratni az önkormányzati választáson. Ezt a hangulatot kellett volna tovább vinni a 2022-es választásokig. Abban a pillanatban azonban, hogy megjelenik valaki, aki Orbán helyett az ellenzéket akarja leváltani, olyan kudarcra számíthatunk, mint 2022-ben.

Nem engedhetjük meg még egyszer, hogy a centrális erőtér visszaépüljön”

– nyomatékosította.

Az EP-választásokról

A június 9-i EP-választásról elmondta: a választás tétje, hogy ha kisebbségbe szorul a Fidesz, akkor előre hozott választásokat követelnek. Hozzátette: politikában a kisebbség nem mindig matematika. Sokkal fontosabb a hangulat, az a folyamat, ahogy erodálódik egy politikai erő, vagy pont ugyanennek a fordítottja történik.

„Én azt látom, hogy ma rendkívül kínos fideszesnek lenni”

– hívta fel a figyelmet, hozzátéve: alig gyűjtöttek ajánlásokat az utcán, nem mentek ki a közterekre pultozni, beszélgetni a választókkal, csak a Kubatov-lista alapján haladtak házról házra. Orbán kampányáról azt mondta, az egy hungarikum, hogy a miniszterelnök titokban kampányol.

„A pedofilbotrány után is éreztük, hogy hogyan csúszik ki a talaj a Fidesz lába alól. Bánom is, hogy az elmúlt egy hónapban már elvitték a figyelmet a közélet egyéb ügyei. Az erkölcsi összeomlás mellett

Orbánék megélhetési válságba sodorták az országot.

A számok alapján pontosan látjuk, hogy a választások után brutális megszorításokra készülnek. A kettő együtt pedig szavazók százezreit vitte el a Fidesztől az elmúlt hónapokban”

– mutatott rá.

Mint mondta, június 9-e után arra számít, hogy feloldódik a civil szervezetek, szakszervezetek és állampolgárok távolságtartása a politikától. Megértik majd az emberek, hogy eljött a pillanat, amikor végleg leszámolhatunk Orbán rendszerével – jelezte.

Az önkormányzati választások fontosságáról

Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban elmondta: Orbán rendszerében matematikai szükségszerűség, hogy egy az egy ellen induljon az ellenzék. Azért találta ki a Fidesz a centrális erőteret, hogy ez ne történhessen meg.

„A választások előtt mindig megjelenik valaki, aki azt mondja, hogy mindenki hülye az ellenzéki oldalon, csak ő a helikopter. Olyan helyzetet teremt ezzel, hogy a választások előtt hosszú hónapokig azon vitatkoznak az ellenzéki pártok, hogy ki kivel igen, és ki kivel nem.

Hatalmas a tétje ennek a választásnak: visszatérünk-e abba a helyzetbe, ahol Orbán Viktor hátradőlhet, és még húsz évig uralkodik felettünk. Ezt veszélyeztetjük akkor, ha az ellenzéki oldalon ismét teret engedünk annak, hogy az ellenzéki pártok programok helyett egymással foglalkozzanak.

Aki le akarja bontani Orbán Viktor rendszerét, annak tudomásul kell vennie a matematika törvényét”

– jelentette ki, kiemelve: Orbán rendszerét erősíti, aki az öt évvel ezelőtt győztes és sikeres polgármesterek ellen indul a választáson. Aki Orbán rendszerét erősíti, az valójában az illiberális rendszert erősíti – tette hozzá.

A DK senkit sem indított Baranyi Krisztina ellen

Azzal kapcsolatban, hogy Ferencvárosban a DK, az MSZP és a Párbeszéd önkormányzati képviselői „veszélyeztetik” Baranyi Krisztina ellenzéki polgármester újraválasztását azzal, hogy kihívót állítottak vele szemben, elmondta:

Senkit nem indítanak Baranyi Krisztina ellen.

„A Demokratikus Koalíció nem támogatja Gegesy Ferencet. Nagyon fontos hozzátenni, hogy Baranyi Krisztina kifejezetten kérte, hogy a pártok ne támogassák őt”

– tette világossá Dobrev Klára.

Magyarország elemi érdeke a kormányváltás

A 2026-os miniszterelnök-jelölti ambícióiról elmondta:

az ország elemi érdeke a kormányváltás.

„Lehetnek bármilyen jó önkormányzati képviselőink és polgármestereink, ha nem lesz kormányváltás, akkor még a maradék levegőt is elszívják előlünk. Hiába lesznek a legfelkészültebb európai parlamenti képviselőink,

ha nem lesz kormányváltás, akkor szép lassan kihúznak minket az Európai Unióból

– figyelmeztetett.

Dobrev Klára brüsszeli tevékenységéről is beszélt

Azon felvetésre, miszerint „miért jó a magyar választóknak, hogy kint van Brüsszelben”, és hogy „milyen eredményt tud felmutatni EP-képviselőként az elmúlt öt évből”, Dobrev Klára kifejtette:

  • „Öt éve a kampányban Európai Egyesült Államokat ígértem,
  • európai minimálbért,
  • európai nyugdíjat
  • és családtámogatási rendszert,
  • valamint európai multiadót vállaltam.

Menjünk sorban: az európai minimálbér-szabályozást hatalmas sikernek tartom. Az Európai Unió tagországai végre megértették, hogy teljes zsákutca volt az a 90-es évektől kezdve alkalmazott neokonzervatív gazdaságpolitika, ami arról szólt, hogy ki tud olcsóbb munkaerőt biztosítani a nagy multiknak. Az európai minimálbér-szabályozás ennek az egyik nagyon fontos lépése, rendkívül büszke vagyok rá.”

Mint mondta, az európai minimálbér-szabályozás egy olyan keret, amely arra kötelezi a tagállamokat, hogy átlátható, évről évre növekvő minimálbért határozzanak meg. Minden ország támogatta, egyetlenegy kivétel volt: az Orbán-kormány.

„Öt éve lázálomnak nevezték a javaslatomat. Most már azt nem merték megcsinálni, hogy nemmel szavazzanak a fideszes képviselők, úgyhogy tartózkodtak”

– emlékeztetett.

Dobrev Klára szerint Európának az az érdeke, hogy egyre magasabbak legyenek a bérek. Hozzátette, ott magasak a bérek, ahol erősek a szakszervezetek. Magyarországon az Orbán-kormány tönkretette a szakszervezeteket, de ebben a szabályozásban kötelező előírások is szerepelnek arra, hogy miként kell a szakszervezeteket és a kollektív szerződéseket megerősíteni. Felhívta rá a figyelmet, hogy

kötelezettségszegési eljárást veszélyeztet kormány, ha nem tartja be ezen előírásokat.

A szabályozás véget vet annak is, hogy önkényesen döntsenek a minimálbérről. A megélhetési minimumhoz, mediánbérekhez és az inflációhoz kötött minimálbért lehet csak megállapítani. Ez egy nagyon jó eszköz arra, hogy a magyar bérszínvonal nőjön, de természetesen kormányváltás után sokkal könnyebb lesz mindezeket megvalósítani – részletezte.

„A következő öt év egyik legfontosabb feladata a bérfelzárkózás.

A kohéziós forrásokat arra kell használni, hogy az európai országok közötti jövedelemkülönbségek csökkenjenek. Az nem működik, hogy a magyarországi német autógyárban dolgozók ugyanazért a munkáért kevesebbet kapnak, mint Németországban.

A minimálbér-szabályozással áttörtünk egy gátat: Európa közvetlenül is felel az állampolgáraiért, meg kell határozni egy minimumot a bérekben, a nyugdíjakban, a családtámogatásokban, a szociális támogatásokban. Erről szól a globális multiadó bevezetése is, ami szintén egy hatalmas sikere az elmúlt öt évnek”

– sorolta Dobrev Klára.

Mint mondta, az Európai Parlamentben nem úgy születnek a döntések, mint a magyar parlamentben, ahol Szájer József az iPadjén megírja az Alaptörvényt, vagy Rogán Antal vasárnap megálmodik egy törvényjavaslatot, és másnap beterjeszti. Az uniós döntéseket hatalmas viták előzik meg a pártcsaládokon és szakmai csoportokon belül.

„A globális minimumadó szakmai munkáját Molnár Csaba képviselőtársam vitte a bizottságokban, a szociáldemokrata pártcsaládban pedig én tárgyaltam. A következő időszakban még van feladatunk a multikkal. Az adózás mellett új szabályozás kell a fogyasztóvédelemben, a munkavédelemben és a környezetvédelemben is”

– tette hozzá.

Dobrev Klára elmondta, Orbán legnagyobb hazugsága, hogy az erős Európa arról szól, hogy még a farmernadrág hosszáról is Brüsszelben döntenek. Az erős Európa lényege – folytatta –, hogy közös választ adjunk a közös kihívásokra, mint a multik, a biztonság vagy a klímaválság. Minden olyan döntést, amit tagállami vagy önkormányzati szinten meg lehet hozni, azt helyi szinten kell rendezni – rögzítette.

„A legjobb példa Orbán álságos politikájára, ha megnézzük az önkormányzatok szuverenitását. A salgótarjáni, szegedi, pécsi és XVII. kerületi emberek szuverenitását a kormány vette el a központosításokkal, az iskolák államosításával.

Orbánnak a nemzeti szuverenitás csak arról szól, hogy ő szabadon lophat, és úgy teheti tönkre az országot, ahogy akarja”

– emelte ki az árnyékkormány vezetője.

Valódi Hírek