Megszólalt Tarlós István embere a ped0filbotrányról: Újabb magas rangú fideszes politikusok nevei kerültek elő

A kormányszóvivő volt.

A főpolgármester vizsgálatot indít

Szerdán megírtuk, hogy Karácsony Gergely főpolgármester azonnali vizsgálatot rendelt el Novák Katalin kegyelmi ügyében. A ped0fil igazgatót, V. Jánost ugyanis úgy terjesztették fel Budapesten 2018-ban kitüntetésre, hogy akkor már bejelentést tettek ellene a gyermekotthonban élő áldozatok.

„Hogy kaphatott egy ped0fil bűnöző kitüntetést a fideszes városvezetéstől?”

– vetette el vonatkozó Facebook-bejegyzésében a főpolgármester.

Tarlós István és Szentkirályi Alexandra is érintett a ped0filmbotrányban

A Telex azt írta, V. János, a bicskei gyermekotthon igazgatója ráadásul azután kapott kitüntetést a fővárostól, hogy korábban már nyomoztak ellene sze*uális zaklatás gyanújával. A lap birtokába került iratok szerint erről feljegyzés is készült a fővárosi önkormányzatnál, „mégsem kapcsolt be akkor a vészcsengőt senkinél”.

Mint írták, a felterjesztő Bagdy Gábor akkori KDNP-s főpolgármester-helyettes volt. A díjat pedig különös módon nem Tarlós István volt főpolgármester vagy a felterjesztő Bagdy Gábor adta át a ped0filnak, hanem

Szentkirályi Alexandra akkori főpolgármester-helyettes.

„Nem Balog Zoltán ötlete volt a bicskei gyermekotthon sze*uális visszaélés miatt elítélt egykori igazgatójának Bárczy István-díjjal való kitüntetése 2015-ben. A javaslat nem pártvonalról és nem is egyházi emberektől érkezett”

mondta a Népszavának Bagdy Gábor, Tarlós István főpolgármester egykori pénzügyekért felelős helyettese, aki a Fidesz színeiben jelenleg is a Fővárosi Közgyűlés tagja.

Állítása szerint a fővárosi önkormányzathoz 2011-ben érkező bejelentésről, miszerint „az igazgató bizonyos esetekben nem megfelelő magatartást tanúsít a növendékekkel, félreérthető gesztusokat és kijelentéseket tesz” nem tudott, ahogy az ennek nyomán indult rendőrségi nyomozásról sem.

„Ezek a vizsgálatok egyébként is eredménytelenül zárultak,

akkor nem állapítottak meg semmi terhelőt az igazgatóról”

– magyarázta Bagdy Gábor, aki hozzátette, ő azért sem fogott gyanút, mert a díj adományozására vonatkozó javaslat „szakmai körökből érkezett”.

„Olyan emberektől, akik bejáratosak voltak az intézménybe, részt vettek a szakmai felügyeletben”

– mondta, megjegyezve, „az indoklás megfogalmazásában a kitüntetést javasló szakemberek segédkeztek”.

A Telex felhívta rá a figyelmet, hogy 2015 márciusában az akkori főpolgármester helyettese – Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő – javasolta V. Jánost a díjra. Kiemelték, hogy az „indoklásuk” szerint a ped0fil bicskei igazgató 25 éves vezetői tevékenysége alatt fáradhatatlanul munkálkodott a gyermekotthon és a kulturális, műemléki szerepet is betöltő kastély kiegyensúlyozott működtetésén”.

Azt írták, a gyerekekre csak a részletezésnél tért ki, miszerint „úttörő szerepet vállalt az állami gondoskodásban élők egyéni személyre szabott megsegítésében”. A Bagdy által „legendásan türelmes”, „gyermekközpontú attitűddel” rendelkező vezetőt 2019-ben

8 év fegyházra ítélték a rábízott gyerekek elleni sze*uális zaklatásért.

Forrás: telex.hu

A rendőrök több esetben is hibáztak

Emlékeztettek, a sze*uális zaklatásról szóló első bejelentések még 2011-ben érkeztek be a bicskei gyermekotthon akkori fenntartójához, a fővárosi önkormányzathoz. Csomós Miklós akkori főpolgármester-helyettes egyszerűen csak továbbította az ügyet az Országos Rendőr-főkapitányságnak. Az igazgató ellen még csak fegyelmi eljárás sem indult.

A rendőrség 2012 júniusában megszüntette a nyomozást. Indoklásuk szerint „az eljárás folytatásától nem vártak eredményt”. Ugyanakkor az egy évvel későbbi ombudsmani vizsgálat megállapította:

a rendőrök több esetben is mulasztást követtek el az eljárás során.

Kiderült továbbá az is, hogy a tanúként kihallgatott gyermek törvényes képviseletét az igazgatóval munkajogi függőségi viszonyban álló személy látta el, aki a gyermekek „védője”, a tavaly elnöki kegyelemben részesített igazgatóhelyettes, K. Endre volt.

Valódi Hírek