Repkedtek a milliárdok: Egy rakás pénzbe került Orbánék külföldi „nagybevásárlása”

Az Orbán-kormány külföldi ingatlan-, palota-, kúriavásárlása egy halom pénzbe kerül.

Több mint 20 külföldi ingatlanért 30 milliárd forintot fizetett az Orbán-kormány az elmúlt években – tudta meg az rtl.hu.

Palotára és kúriára ment el a közpénz

A portál értesülései szerint

a megvásárolt épületek között palota és kúria is található,

a legtöbb ingatlant pedig valamilyen külképviseleti vagy kulturális feladatra használják.

A müncheni főkonzulátus épületéért fizették a legtöbbet, erre az ingatlanra közel 6 milliárd forintot költött az állam. A neoklasszicista épület a város egyik legelegánsabb területén fekszik, nem messze az Isar folyótól. Az utcában számos műemlékvédelem alatt álló szecessziós és barokk ház található.

Az albán és a szlovák nagykövetség által használt ingatlanokra is elment összesen 5,6 milliárd forint. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter munkatársai ezek szerint pazar környezetben dolgozhatnak, otthonukról azonban keveset tudni,

a lakáscélból vásárolt ingatlanok listája ugyanis titkos.

Az Orbán-kormány külföldi ingatlan-, palota-, kúriavásárlása egy halom pénzbe kerül

A 30 milliárd forint ráadásul csak azokat az ingatlanokat érinti, amelyekben valamilyen hivatalos – jellemzően külképviseleti vagy kulturális – munka folyik.

A listában szereplő több mint 80 millió eurónyi összeget – amelyet zömében euróban, részben pedig dollárban és helyi pénznemben fizettek ki – 23 épületre költötték. Ebből 19 ingatlan 2017 után került az állam tulajdonába, túlnyomó részük pedig a kelet-közép-európai régióban található.

Jelentős összeget fizetett Magyarország a pozsonyi nagykövetség épületéért, amely 9,24 millió euróba került. Az eladó egy OTP-hez köthető cég volt. Pont úgy, ahogy a Balassi Intézet belgrádi épülete esetében is, amiért a kormány 3,08 millió eurót fizetett, jelenleg a nagykövetség kulturális szolgálata működik ott.

Albániában 6,9 millió euróért vett az állam külképviseleti épületet, de jutott 4,7 millió euró a dublini nagykövetségre, és 3,8 millió euró a krakkói főkonzulátusra is. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) adatai szerint a washingtoni Kossuth Házért 3,1 millió dollárt kellett fizetni.

Valódi Hírek