Elindult a visszaszámlálás: Fontos határidő jár le kedden; szélsebesen közelít a választás napja

Az önkormányzati és a nemzetiségi választás kapcsán ketyeg az óra.

Kedden, délután 4 órakor lejár a kompenzációs, a fővárosi és a vármegyei listák, valamint a területi és az országos nemzetiségi listák bejelentésére megállapított határidő a június 9-ei önkormányzati és nemzetiségi választásra.

A 10 000-nél több lakosú településeken vegyes választási rendszerben – egyéni választókerületben és kompenzációs listán – juthatnak a jelöltek mandátumhoz. A kompenzációs lista állításához nem kell ajánlásokat gyűjteniük a jelölőszervezeteknek, mivel listát csak az a jelölőszervezet állíthat, amely az egyéni választókerületek legalább kétharmadában jelöltet állított. (Több jelölőszervezet közös kompenzációs listájához a választókerületek kétharmadában közös egyéni jelöltet kell állítani.)

Fővárosi listát az a jelölőszervezet állíthat, amely vagy főpolgármester-jelöltet, vagy a fővárosi kerületekben legalább 3 polgármesterjelöltet állított. Azok a jelölőszervezetek, amelyek közös főpolgármesterjelöltet, vagy legalább 3 fővárosi kerületben közös polgármesterjelöltet állítottak, közös fővárosi listát állíthatnak.

A nem megyei jogú városban élők szavazhatnak a vármegyei közgyűlés tagjaira is: megyei listát az a jelölőszervezet állíthat, amely az adott megye településein lakóhellyel rendelkező választópolgárok (kivéve a megyei jogú városban lakóhellyel rendelkező választók) 0,5 százalékának ajánlását összegyűjtötte. Azok a jelölőszervezetek, amelyek a megyei választókerületben lévő települések választópolgárai 1 százalékának, de legalább 2000 választónak a közös ajánlását összegyűjtötték, közös megyei listát állíthatnak.

Legkésőbb kedd délután 4 óráig kell a listákat bejelenteni.

A kompenzációs listát a helyi választási bizottság, a vármegyei listát a területi választási bizottság, a fővárosi listát a Fővárosi Választási Bizottság veszi nyilvántartásba, legkésőbb a bejelentéstől számított 4. napon.

A listán szereplő jelöltek sorrendjét a jelölőszervezet határozza meg, a sorrendet a bejelentés után már nem lehet módosítani. A listán legfeljebb háromszor annyi jelölt szerepelhet, mint az onnan megszerezhető mandátumok száma. Ha egy jelölt kiesik, helyére a listán soron következő jelölt lép. A bejelentett listára azonban új jelölt nem jelenthető be.

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu adatai szerint már több mint 400 települési kompenzációs listát és több mint 80 vármegyei listát jelentettek be a választási bizottságoknál, egy részüket már nyilvántartásba is vették. 5 évvel ezelőtt 549 települési kompenzációs listát és 104 megyei listát vettek nyilvántartásba a bizottságok.

Hétfőn is lejárt egy határidő az önkormányzati választás kapcsán

Hétfőn, délután 4 órakor lejárt az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az egyéni jelölteknél a június 9-ei önkormányzati választás kapcsán.

A startvonalhoz csak azok állhatnak, akiknek a már említett időpontig sikerült összegyűjteniük a településenként meghatározott számú ajánlást. A választási bizottság az ajánlások ellenőrzése után hivatalosan nyilvántartásba veszi a jelöltet.

(MTI/Nyugati Fény)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó:

Megrettentek? Karácsony Gergely újabb három kihívója adta fel, nem indulnak a főpolgármesteri székért

Valódi Hírek