Nem várt dolog derült ki a Pintérék emberei által kirúgatott tanárok perén

Folytatódott a kirúgott tanárok pere.

Kedden sem született ítélet a Fővárosi Törvényszék Munkaügyi Kollégiumán a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott tanárok ügyében – írta meg a telex.hu.

Közösen perelnek a kirúgott tanárok

Megírtuk, hogy közösen indítottak pert a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott tanárok. A tanárok 2022 októberében pertársaságot alakítva indítottak munkaügyi pert a volt munkáltatójuk ellen.

Mint ismert, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból öt tanárt rúgtak ki polgári engedetlenség miatt, őket most a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédei képviselik.

A per 2023. áprilisban kezdődött. Az elmúlt hónapokban a fontos tanúvallomásokat vették fel. Az előző tárgyalásra beidézték az iskola igazgatóját és igazgatóhelyettesét. Fazekas Csaba igazgató szerint amikor a tankerület vezetője átadta neki a figyelmeztető leveleket,

azt állította, hogy felsőbb instrukciók alapján cselekszik.

A tankerület jogi képviselője szerint azonban ez nem hangzott el.

Fazekas úgy látja, hogy a tanárok polgári engedetlensége szimbolikus volt. Valójában sokan akkor is dolgoztak, amikor papíron nem vették fel a munkát. Az igazgató szerint

súlyosabban sértette a diákok tanuláshoz való jogát a tanárok kirúgása,

mint az, hogy tiltakozásképpen nem tartottak meg egy-egy órát.

Nem zárták le az ügyet

A kirúgott tanárok azzal a reménnyel érkeztek a tárgyalásra, hogy másfél év után pontot tehetnek az ügy végére. Ám a bíró a tárgyalás elején azt mondta: a tanúkat és a tankerületvezetőt szembesíteni kell, mert sok olyan dolog van, amiben nem egyeztek a vallomásaik.

Törley Katalint, Sallai Katalint, Palya Tamást, Ocskó Emesét és Molnár Barbarát azért bocsátotta el a Belső-Pesti Tankerületi Központ, mert többször is részt vettek a polgári engedetlenségben.

A tankerületi igazgató nem járult hozzá a neve közléséhez.

Szembesítésre eddig azért nem került sor, mert az előző tárgyaláson nem volt ott a tankerületi igazgató. Jogi képviselője a bíró kérdésére azt mondta, hogy beteg, erről később mutatnak be igazolást. A bíró a keddi tárgyaláson megerősítette, hogy utólag valóban becsatolták az igazolást.

A kirúgott tanárok jogi képviselője azonban nem tartja indokoltnak a szembesítést. A tankerületi igazgató jogi képviselője hasonlóan vélekedett. A bíró figyelmeztette a tankerület jogi képviselőjét, hogy ebben az esetben a tanúvallomásokat fogják alapul venni.

Már nem ő vezeti a tankerületet

A bíró rövid szünet után végül úgy döntött, szükség van a szembesítésre, ezért beidézné a tankerületi igazgatót. Ekkor derült ki, hogy

a tankerület-vezetőt április 22-én leváltották.

A tankerület honlapján az eddigi vezetőt már szakmai vezetőként tüntetik fel. Innentől azonban

az eddigi tankerületi igazgatót csak tanúként tudják meghallgatni.

A tárgyalást végül elnapolták június 13-ra.

Valódi Hírek