A MÁV rendkívüli közleményt adott ki: Rengeteg utas érintett a menetrend-változásban

A MÁV előre szólt a menetrend-módosítás miatt, az utasoknak már csak párat kell aludniuk előtte.

Május 13-án indul a balatoni vasúti előszezon, a MÁV előre jelzi a menetrend-módosítás életbelépését

Már az iskolai szünidő kezdete előtt egy hónappal, május 13-tól sűríti a Balatonhoz induló vonatforgalmat és növeli a kerékpárszállítási kapacitásokat a MÁV-Start – közölte a vasúttársaság szombaton az MTI-vel.

Mint írták, a június 21-ig tartó előszezonban már elindulnak a déli parton a kétóránként közlekedő Déli-Parti InterRégió-vonatok a Déli pályaudvar és Fonyód, illetve Balatonszentgyörgy között. Budapest és Tapolca között naponta kétóránként Kék Hullám expresszvonatok közlekednek, amelyek Balatonfüredig csak Budapest-Kelenföldön, Székesfehérváron és Balatonalmádiban állnak meg.

Budapest és Balatonfüred között naponta kétóránként Vízipók sebesvonatok közlekednek. Azok Balatonfüredig csak Budapest-Kelenföldön, Székesfehérváron és a part mentén Balatonakarattyától – Káptalanfüred kivételével – minden állomáson és megállóhelyen megállnak.

A nyári előszezonban éjszakai kiszolgálás is lesz a Balaton déli partján

Hétvégén és ünnepnapokon az előszezonban is közlekedik a Jégmadár expressz, így emeletes KISS motorvonaton lehet utazni Szob és Fonyód között. Jó hír, hogy pénteken és szombaton éjszaka ismét elindulnak a Bagolyvonatok a déli parton át Keszthelyről a Déli pályaudvarra.

A hétvégi napokon Budapest és Balatonfüred között – korszerű FLIRT motorvonatból – Katica InterRégió vonatok is közlekednek. Azok Székesfehérvártól Balatonfüredig minden állomáson és megállóhelyen megállnak, így kiszolgálják a kisebb megállókat is. A Balaton elérését Győrből, Szombathelyről és Pécsről is expresszvonatok segítik – ismertették.

Nem mindenre lesz elég a vármegye- vagy országbérlet

A közleményben kitértek arra is, hogy vármegye- vagy országbérlettel, valamint a Magyarország24 és a Vármegye24 napijeggyel utazók a balatoni személyvonatok és sebesvonatok mindegyikét igénybe vehetik. A helyjegyes vonatok (InterCity, expressz) helyjeggyel igénybevehető szakaszain azonban a helyjegy váltása kötelező.

Megjegyezték, hogy a megnövekedett utasforgalomra felkészülve a kiemelt vonatokon, azaz a Balaton és Tópart InterCityken, Jégmadár és Kék Hullám expresszvonatokon idén is kötelező helybiztosítást vezetnek be a Budapest és Balaton közötti szakaszon. Az utasoknak így garantált ülőhelyük lesz.

A bicikliszállítás a balatoni vonatokon kerékpárhelyjegy vásárlásával lehetséges, amelyet a kerékpáros országbérlet mellé is kötelező megváltani – hívta fel a figyelmet a MÁV.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek