Gyurcsány Ferenc: A júniusi választás arról szól, kik dolgoznak a kormány érdekében, és kik azok, akik ellene

Gyurcsány Ferenc a DK–MSZP–Párbeszéd szövetség mellett állt ki.

Mint ismert, a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd, közös jelöltekkel vág neki az önkormányzati és az európai parlamenti választásoknak. Ennek kapcsán posztolt a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc a minap a közösségi oldalán.

Mint kifejtette, érdemi átrendeződés zajlik az ellenzék oldalán. Megjelent egy új szereplő a politika színpadán, felforgatta a korábbi viszonyokat. A küzdelemben ugyanakkor egyetlen olyan politikai erő, a közös listát állító, stratégiai együttműködés kötött DK, MSZP és a Párbeszéd maradt, amely nyugatos, ha úgy tetszik, európai polgári demokráciát képvisel és tiszteletben tartja az emberi méltóságot – véli a Demokratikus Koalíció elnöke.

Kapcsolódó: Dobrev Klára: Csak koalícióban lehet legyőzni Orbán Viktor rendszerét

Alább idézzük Gyurcsány Ferenc friss bejegyzését:

„Mi tagadás, régen volt ekkora kavarodás a magyar politikában.

Az elmúlt hónapokban a Fidesz minden bizonnyal elveszített többszázezer szavazót, valószínűleg hosszú évek óta a legtöbbet. Érdemi változás ez, de nem érinti a kormányoldal támogatói hátterének szerkezetét. Ez egyelőre mennyiségi változás.

Más a helyzet az ellenzéki oldalon, itt érdemi átrendeződés zajlik. Megjelent egy új szereplő, amely felforgatta a korábbi viszonyokat, vonzereje egyes pártok szavazóira nagyobb, másokéra kisebb. A változás jelentősége mégse ebben áll.

A politika végeredményben mégiscsak álmok, vágyak, tervek, programok küzdelme.

Most, ebben a küzdelemben egyetlen olyan politikai erő, a közös listát állító, stratégiai együttműködés kötött DK, MSZP és a Párbeszéd maradt, amely nyugatos, ha úgy tetszik, európai polgári demokráciát, jogállamot, erős európai együttműködést, kiterjedt szociális felelősséget, környezeti tudatosságot képvisel, amely tiszteletben tartja az emberi méltóságot.

Ugyanis a legfontosabb új fejlemény a magyar politikában, hogy ellenzéki oldalon ér el támogatást egy olyan erő, amely nem ezt képviseli, sőt, éppen ellenkezőleg, nem titkoltan a Fidesz-kormány politikájával ért egyet.

Bevallottan ellenségnek tekinti a brüsszeli központú európai együttműködést. Érdektelennek gondolja a »fékek és ellensúlyok« jogállami rendszerét, feleslegesnek az arról szóló vitát.

Osztja a kormány álláspontját Oroszország ukrajnai agressziójával kapcsolatban.

Nem emel szót a pénz- és jövedelemromboló gazdaságpolitikával szemben, nincs rendszerszintű kifogása a kormány gyalázatos egészségügyi-, az oktatási- és szociálpolitikája ellen. Közszereplései épp úgy gőgről, kizárólagos hitről, megbélyegzésről, indulatkeltésről szólnak, mint ahogy a hasonlóan fellépő kormánypártoké is.

Súlyos tévedés lenne azt gondolni, hogy a választás elsősorban politikusokról szól. A választás most arról szól, hogy kik akarnak olyan Magyarországot, amelyet a mai kormány és a vele egyetértő szereplők kínálnak, és kik olyat, amelynek ügyét a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd jelentette együttműködés.”

(Gyurcsány Ferenc/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek