Megállapodott a DK, az MSZP és a Párbeszéd, közös jelöltekkel vágnak neki az önkormányzati és EP-választásnak

Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes közös bejelentést tett. A 2024-es választásokon túlnyúló együttműködést kötöttek.

Itt a baloldali megállapodás

Dobrev Klára, Karácsony Gergely, valamint Kunhalmi Ágnes részvételével közös sajtótájékoztatót tartott csütörtökön

  • a Demokratikus Koalíció,
  • a Párbeszéd-ZÖLDEK,
  • valamint az MSZP.

Az árnyék-miniszterelnök részletezése szerint

a három párt közös stratégiai együttműködésről szóló megállapodást kötött.

Kunhalmi Ágnes, Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Kálmán Olga közös sajtótájékoztatója, 2024. március 28.

Pontosan miről szól a baloldali megállapodás? Dobrev Klára elárulta

Az Orbán-rendszer leváltásáról szól a megállapodás, valamint arról, hogy kormányváltás után egy új, tisztességes, szociáldemokrata és zöld kormányzás valósuljon meg, amellyel kivezetnék Magyarországot a válságból – fogalmazott Dobrev Klára.

Mint hangsúlyozta, napjainkban drámai a helyzet a gazdaságot, az egészségügyet, valamint az oktatást is tekintve, az orbáni állam nem segít a magyaroknak.

Az Orbán-kormány kezéből kicsúszott az irányítás, erkölcsileg is válságba sodorta az országot a kabinet. A ped0filbotrány rávilágított a fideszes hatalomgyár amoralitására (erkölcstelenségére – a szerk.) – mondta a DK EP-képviselője.

Megjegyezte, az utóbbi napokban az is kiderült, hogy az Orbán-kormánynak az irányítása alatt a magyar hatóság nem védi meg az állampolgárokat a bűnözőktől, ellenben kimosdatja a sajátjait, a NER oligarcháit, kiszolgálóit.

A helyzetre a megoldás egy erős, baloldali, szociáldemokrata zöldpolitika

– hangsúlyozta az árnyék-miniszterelnök. Hozzátette, soha ennyi párt nem fog indulni a választásokon, mint idén júniusban.

Az ellenzéki oldal széthúzása nehézkessé teszi az országban jelen lévő kiábrándultság politikai erővé formálódását – mondta Dobrev Klára, kiemelve, pontosan ezért döntöttek az érintett pártok akképp, hogy a válságra közös, baloldali, zöld választ adnak.

Hozzáfűzte, hogy a stratégiai megállapodás hosszú távra szól,

első lépése a közös EP-lista, közös budapesti lista és közös polgármester- és képviselőjelöltek állítása.

Dobrev Klára, 2024. március 28.

Karácsony Gergely is felszólalt

A főpolgármester úgy fogalmazott, Magyarországon elnyomó maffiaállam működik. A megpróbáltatások, nehézségek ellenére Karácsony büszke arra a teljesítményre, amit Budapesten a polgármesterek és a városházi koalíció elért. Budapest mostanra zöldebb, igazságosabb, szabadabb lett – fogalmazott.

Hozzátette, azért, hogy ez a jövőben is így legyen, komoly küzdelmek várnak rájuk. A most kötött szövetség arról szól, hogy a politikát a talpára állítsák,

az uralkodás helyett legyen a politika a szolgálat az önkormányzatokban és az egész országban

– hangsúlyozta Karácsony Gergely.

Mint kiemelte, az együttműködésnek nincs alternatívája, csak ez erősítheti fel a változást akaró emberek hangját annyira, hogy az Orbánék hadseregénék is erősebb legyen. A másik fontos dolog a világos alternatíva állítása, mert el kell tudni mondani, hogy mit akarnak elérni az Orbán-rendszer helyett,

a pártoknak pedig tisztázniuk kell, hogy miben hisznek igazán

– fogalmazott.

Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Kunhalmi Ágnes, 2024. március 28.

Mit mond az MSZP?

Kunhalmi Ágnes is leszögezte, hogy az együttműködésnek nincs alternatívája.

Több mint 100 ezer aláírást gyűjtött össze az MSZP az elmúlt hónapokban azért, hogy létrejöjjön az ellenzéki együttműködés.

Mint részletezte, a szavazók 80 százaléka tudja és érzi, hogy az Orbán-rendszert csak egy stabil koalíció tudja megállítani, visszaszorítani 2024-ben, majd legyőzni 2026-ban.

Ez Európa egyik legerősebb baloldali zöldblokkja – fogalmazott az együttműködésről.

Óriási a tét, mind az EP-, mind az önkormányzati választáson.

Nem jöhet vissza a Fidesz a fővárosba sem fehér, sem trójai falovon

– mutatott rá Kunhalmi Ágnes. Megjegyezte, hogy a választópolgároknak azokat kell támogatniuk, akik egyenes gerinccel állnak eléjük.

Dobrev Klára és Karácsony Gergely például az év minden napján harcolnak azért, hogy a Fideszt sikerüljön visszaszorítani – mondta az MSZP politikusa.

Mint egy peremkerület képviselője, Kunhalmi rámutatott, hogy Karácsony soha nem feledkezett meg a főváros külső részeiről, az egészségügyre harcolt ki milliárdokat, sok támogatást kapott a XVIII. kerület is.

Az idei EP-választások kapcsán a legfontosabb kérdés: Orbán Viktor és a szélsőjobboldali barátai előre tudnak-e törni?

Ha ez megtörténik, akkor le fogják építeni a szociális Európát – mutatott rá Kunhalmi Ágnes. Ezért kell csökkenteni Orbán embereinek a számát az Európai Parlamentben – tette hozzá.

Mint hangsúlyozta, Dobrev Klára listavezetőként egy erős és elszánt politikus, Tüttő Katával együtt az európai szocialisták közösségeként harcolnak azért, hogy a források megérkezzenek Magyarországra, és

az összegeket ne tudja az Orbán-kormány elvenni.

(Karácsony Gergely/Facebook)

Valódi Hírek