DK: 2023-ban is magas volt a munkahelyi balesetek száma; az Orbán-kormány veszélyezteti a magyar dolgozókat

Az Orbán-kormány nem hajlandó érdemben befogadni a szakszervezetek követeléseit és javaslatait – mutatott rá Nemes Gábor.

A magyar munkahelyeken 67-en hunytak el a munkavégzésük során 2023-ban, a súlyos, csonkołásos esetek száma az előző évhez képest a másfélszeresére emelkedett, míg 55 életveszélyes és 32 súlyos sérüléssel végződő baleset történt – részletezte lapunkhoz eljuttatott friss közleményében Nemes Gábor, a Demokratikus Koalíció szakszervezeti és foglalkoztatási szakpolitikusa.

Ráadásul az akkumulátorgyárak megjelenése Magyarországon csak növelte a munkahelyi balesetek kockázatát – jegyezte meg.

Mint írta, az áldozatokra és a dolgozók veszélyeztetettségére hívta fel a figyelmet a Demokratikus Koalíció azzal, hogy koszorút helyezett el a Munkában megrokkantak és elhunytak emlékművénél.

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány veszélyezteti a munkavállalók biztonságát. Nem hajlandóak érdemben befogadni a szakszervezetek követeléseit és javaslatait. Szétverték a munkavédelmi rendszert, a munkavédelmi felügyelőségek igazgatóit kormányközeli, képesítés és tapasztalat nélküli pártkatonákra cserélték le – hangsúlyozta közleményében Nemes Gábor.

Ráadásul több munkavédelmi felügyelőt is elbocsátottak, a megmaradt felügyelők nagy többsége pedig elhagyta a pályát. Ezért kell minél hamarabb leváltani az Orbán-kormányt – mutatott rá a DK szakszervezeti és foglalkoztatási szakpolitikusa.

Valódi Hírek