Befutott a lesújtó hír: Most ebben a városban kerültek hatalmas bajba a betegek (+videó)

Szerdától Oroszlány lakóinak lett nehezebb az élete.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ honlapján jelent meg az új határozat: szerdától nem végeznek ultrahangos vizsgálatot az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézetben – tudta meg az RTL Híradó.

Több szakrendelés is „szünetel”

Szakemberhiány miatt év végéig elérhetetlen az ortopédiai, a bőrgyógyászati, az onkológiai, továbbá a klinikai onkológia is, vagyis a rákbetegek kezelése.

A pácienseknek Tatabányára kell utazniuk.

Bár a portál által megkérdezett egészségügyi elemző szerint emiatt többet kell majd várni a vizsgálatokra, a megyei kórház ezt tagadta.

A helyieknek komoly nehézséget okoz

A Tatabányai Szent Borbála Kórház autóval Oroszlányból és a környékről 20-30 perc alatt érhető el, de tömegközlekedéssel ez már a legtöbb érintett településről egyórás utazást jelent.

A helyiek azt mondják, ez nehézséget okoz nekik.

„Én 66 éves vagyok, nekem is vannak problémáim, és nem mindegy, hogy helyben van vagy utazgatunk”

– mondta el a híradónak Duzsik Anna.

Egészségügyi kockázatot jelent

A híradónak nyilatkozó egészségügyi elemző szerint komoly gondot okozhat, hogy hónapokig nem lesz elérhető ultrahang-diagnosztika az oroszlányi szakrendelőben, mert az az alapellátás része.

„Képzeljük el, hogy van egy tumorgyanús beteg, akinek ultrahanggal kéne bizonyítani adott esetben, hogy van e nagyobb probléma vagy nincsen. Csakhogy ennek a betegnek nem hogy utaznia kell, hanem hosszabb várakozásra is kényszerül”

– mondta Kunetz Zsombor.

Az onkológiai szakellátás már tavaly szeptemberben sem működött,

az intézmény honlapja szerint orvoshiány áll a háttérben.

„Ahova ezeknek a betegeknek menniük kell, ott is problémát fog jelenteni, hiszen azt a kapacitást fogják terhelni, ami ott rendelkezésre áll”

– figyelmeztet a szakértő.

Logikusan végiggondolva hosszabb várakozási időre kell számítani, hiszen Tatabányán az eddigi helyett megnövekedett beteglétszámmal kell majd számolni. Ám a kórház tagadja, hogy ez gondot jelent majd.

Valódi Hírek