Karácsony Gergely: Szentkirályinak kínzó kérdésre kell válaszolnia, nem futamodhat meg előle

Karácsony Gergely világossá tette: akkor is kiáll vitára, ha végül Szentkirályi Alexandra mellett még egy jelöltje lesz a Fidesznek a szavazólapokon.

A Fidesznek ajánlata nincs, csak hadüzenete van Budapest számára – erről beszélt a Blikknek adott friss interjújában Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester, a köztársaságpárti ellenzék közös jelöltje a budapesti választáson. Szerinte Szentkirályi Alexandra le fog lépni a pályáról a voksolás előtt, de mint mondta, ha a Fidesznek végül két jelöltje marad talpon, akkor is ki fog állni vitázni.

Karácsony szerint súlyos tévedésben van a Fidesz

Karácsony Gergely szerint Szentkirályi Alexandra választási ígéretei megmutatják, hogy valójában semmilyen ajánlata nincs a Fidesznek Budapest számára. Hozzátette: a kormánypártnak hadüzenete azonban annál inkább van a fővárosiak számára.

A főpolgármester a budapesti dugókkal kapcsolatban kiemelte: világos statisztikák állnak rendelkezésre a forgalmi helyzetről. Ezek azt mutatják, hogy nem nőttek, hanem csökkentek a torlódások a fővárosban – ez éles ellentéte annak, amit a Fidesz sulykol.

Megjegyezte: a közterek állapotának javításáért valóban bőven van még teendő, de a Fővárosi Önkormányzat komoly támogatási forrásokat nyert el az Európai Uniótól, így a következő ciklusban számos köztér felújítására jut pénz. A hajléktalanok ellen azonban nem hajlandó uszításba kezdeni, ehelyett inkább azért dolgozik, hogy minél többeknek adhassanak otthont.

Karácsony a Fidesz főpolgármester-jelöltjének vádjaira – miszerint ellenzéki kifizetőhellyé züllesztette a fővárost – úgy reagált: a Fidesz második számú jelöltje (Szentkirályi Alexandra – a szerk.) magából indul ki. A volt főpolgármester-helyettes férje, Szalay-Bobrovniczky Kristóf ugyanis jól járt a gyanús orosz metrókocsi-felújítással.

Karácsony Gergely választ vár Szentkirályi Alexandra részéről

Az ellenzéki városvezető elmondta: jelenleg semmilyen kapcsolat nincs a kormány és közte. A választási kampányt ráadásul károsnak tartja abból a szempontból, hogy a Fidesz most tovább élezi a főváros és a kormány viszonyát a mini-Dubaj-beruházással és a józsefvárosi családok kilakoltatásának tervével.

Budapest nem hódol be egy olyan hatalomnak, ami ezt a várost valójában a lelke mélyén gyűlöli, és amelyet az elmúlt évben folyamatosan büntetett. Budapest a szabadság, a szolidaritás, a sokszínűség, az elfogadás, az autonómia, az európaiság”

– hangsúlyozta a főpolgármester.

Karácsony arra várja a választ Szentkirályiról, hogy

miért kellett 225 milliárdot kivennie az Orbán-kormánynak a budapestiek zsebéből.

Az ellenzéki városvezető elmondta: a főváros vezetése a kormány helyett is intézkedett, amikor segítségre volt szüksége a polgároknak, példaként említette a járvány és az energiakrízis kérdéskörét. A nyugdíjasoknak ígért rezsitámogatást Szentkirályi Alexandra állítása ellenére, ráadásul annak mértéke kétszerese a korábban beígértnek – jelentette ki.

A fideszes főpolgármester-jelölt a Városháza park megvalósításának elmaradását is felrótta Karácsonynak, aki azonban rámutatott: májusban szívesen látják Szentkirályit is a park megnyitóján. Emellett azt is megjegyezte: számos olyan fejlesztés van, amelynek megvalósítása hosszú évekbe telik, azonban legalább az első lépéseket meg tudták tenni a megvalósításuk érdekében ebben a ciklusban.

Milyen céljai vannak az újrázni készülő főpolgármesternek?

Azért is indulok újra, mert végig akarom vinni, amit elkezdtünk, és mert öt év alatt sok tekintetben húsz esztendő adósságát törlesztettük, most lehet ráfordulni a jövőre. A lakhatási vagy a klímakrízist nem lehet megoldani néhány év alatt, az hosszú távú program, de az elmúlt 30 év legnagyobb lakhatási programja következik, és a klímavédelem terén is nagyot léptünk előre.

S ehhez a kormány minden ármánykodása ellenére megszereztük az uniós forrásokat. Nyilván a Fideszben, ahol nincs választási program, ott nehéz bármit is számon kérni”

– emelte ki Budapest első embere.

Ki a valódi ellenfele?

A főpolgármester-jelöltek vitáján mindenképpen részt vesz Karácsony. Akkor is, ha végül két jelöltje lesz a Fidesznek. Abban azonban biztos, hogyha Szentkirályi Alexandra végigviszi a kampányát, akkor „nagyon csúnya bukta lesz” a kormányzó pártnak. Ha azonban a fideszes jelölt nem vesz részt a vitán, az azt mutatja Karácsony szerint, hogy a Fidesz nem mer a budapestiek szemébe nézni.

Karácsony a valódi ellenfelének Rogán Antalt és a propagandagépezetét tartja. A főpolgármester szerint ugyanis a Szentkirályi és – a Fidesz által a kampányban feltűnően nem támadott – Vitézy Dávid a Fidesz játékszerei, akik kiszolgálták a kormányzati akaratot, amely a pénz és a hatalom körül forog.

Mire büszke a főpolgármester az elmúlt öt évből?

A főpolgármester a teljesség igénye nélkül felsorolta, miben lépett előre Budapest az elmúlt öt évben. Mint mondta, soha ennyi vadonatúj busz, troli és villamos nem érkezett, mint a jelenlegi ciklusban, és még a tömegközlekedési havi bérletek árát is sikerült csökkenteni, tíz év után először. Az egyetlen ciklus alatt elültetett fák számában elért rekordra is büszke, mint ahogyan a fővárosi CT- és MR-program beindítására is.

A jelenlegi kampányt nehezebbnek tartja az öt évvel korábbinál, mert kevesebb forrásból tudnak kampányolni. Azonban előnyükre szolgál, hogy csak olyat ígérnek meg, amire biztosan lesz fedezet a fővárosi kasszábban. A 300 milliárdos, EU-tól kilobbizott pénzügyi keretet a következő ciklusban teljes egészében a budapesti beruházásokra tudják fordítani.

Rogán Antalnak is üzent

Azt is elmondta, mi az, amit a legelkeserítőbbnek tart a jelenlegi időszakban:

„Örülnék, ha a politika racionálisabb lenne és a viták valóban a problémákra és a szakmaiságra fókuszálnának. Ezzel szemben most az van, hogy belecsinálnak a politikusok a ventilátorba, fröcsög mindenhova, és ezt hívják politikának. Ugyanakkor meg azért kapom a fizetésemet, hogy ezt bírjam és bírom is. De ki kell ábrándítsam Rogán Antal csapatát, mert engem ezzel felőrölni nem tudnak”

– tette világossá Karácsony Gergely.

Valódi Hírek