Fordulat: Rendkívüli döntést hozott az Egyesült Államok Oroszország Ukrajna ellen indított háborújáról

Erős üzenet ez Vlagyimir Putyinnak.

Elfogadták az Ukrajna megsegítésére szánt segélycsomagot

A washingtoni szövetségi képviselőház 311:112 arányban

elfogadta

az Ukrajna háborús erőfeszítéseire szánt 60,8 milliárd dolláros amerikai segélycsomagot – írta a CNN.

A törvényjavaslatra a jelenlévő 210 képviselőházi demokrata politikus mindegyike igennel szavazott. A republikánusok körében ugyanakkor megosztó volt Ukrajna támogatásának kérdése: közülük 101-en igennel, 112-en azonban nemmel szavaztak egy tartózkodás mellett.

A döntés várhatóan a következő napokban kerül a demokrata többségű szenátus elé. A javaslatot a jelek szerint el fogják fogadni, hogy azt később Joe Biden amerikai elnök is aláírja.

Az ukrán elnök köszönetét fejezte ki az Egyesült Államok felé

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szavazást követően az X közösségi oldalon azt írta: hálás a képviselőknek, Mike Johnson republikánus házelnöknek pedig külön megköszönte a döntést, amely – fogalmazott – „a történelmet a helyes úton tartja”.

Az ukrán elnök kiemelte,

a segélycsomag megakadályozza a háború kiterjedését és ezrek életét menti meg.

„A demokrácia és a szabadság globális jelentőségű, és soha nem fog kudarcot vallani, amíg Amerika segít védelmezni”

– mondta.

Döntöttek Izrael és Tajvan támogatásáról is

A washingtoni képviselőház nagy többséggel

elfogadta

az Izraelről szóló kiegészítést is: 366-an mellette, 58-an ellene voksoltak. A csomag 26,4 milliárd dollárt biztosít Izrael önvédelmi kiadásainak a finanszírozására.

Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter köszönetet mondott az amerikai képviselőháznak, valamint reményét fejezte ki, hogy hamarosan a szenátus is elfogadja majd a döntést. Hozzátette: a voksolás kimenetele az Izrael és az Egyesült Államok közötti erős kapcsolatokat bizonyítja,

egyben erős üzenet az ellenségeiknek is.

Az amerikai segélycsomag részeként 8,1 milliárd dollárt különítettek el a csendes-óceáni térségbeli szövetségesek – főként Tajvan – önvédelmi kiadásainak fedezésére is – ezt a javaslatot szintén elfogadták.

Betiltják a TikTok közösségi oldalt

Ezenfelül a javaslatban szerepel a kínai állam tulajdonában lévő ByteDance cég kötelező amerikai értékesítéséről szóló rendelkezés is, amely cég portfóliójában megtalálható a leginkább fiatalok körében népszerű TikTok közösségi oldal is. A kínai közösségi platform ügyében pedig az a ritkán tapasztalható kétpárti konszenzus a meghatározó, miszerint a szórakoztató tartalmak álcája mögé bújva

a Kínai Kommunista Párt illegális adatgyűjtést végez.

A képviselőház az erre vonatkozó döntést is elfogadta 36058 arányban, így a TikTok teljes betiltására tesznek majd kísérletet az USA-ban.

Megszólalt Joe Biden

„Ma mindkét párt tagjai megszavazták a nemzetbiztonsági érdekeink érvényesítését”

– jelentette ki Joe Biden, aki a szenátust arra kérte, minél előbb küldjék el a csomagot, hogy aláírhassa, és ezzel lehetővé váljon, hogy fegyvereket és felszereléseket küldhessenek Ukrajnának.

(edition.cnn.com / népszava.hu nyomán)

Valódi Hírek