Miért van szükség a szemnyomás mérésére?

A szemben lévő nyomás, vagyis az intraokuláris nyomás a szemben lévő csarnokvíz nyomását jelenti. Ez az érték normál esetben általában 10-22 Hgmm közé esik, ez az érték teszi lehetővé azt, hogy a szemben lévő különböző struktúrák, például a látóideg vagy a retina optimális körülmények között működjön.

Ha bármilyen szemészeti probléma, például glaukóma kockázata áll fenn, akkor szemnyomás mérésével győződhetünk meg arról, hogy megfelelő-e ez az érték.

Hogyan mérik a szemnyomást?

Az Optimum Szemészet orvosai által végzett szemvizsgálat során megmérik a szem belső nyomását, melyre többféle módszer létezik, de a non-kontakt tonométeres vizsgálat a legnépszerűbb. Ez a vizsgálat úgy zajlik le, hogy a mérőkészülék levegőt fúj a szemre, így még érintkeznie sem szükséges azzal. Ez a módszer teljesen biztonságos, fájdalommentes és gyors.

Nem igényel nagy előkészületet, a kontaktlencsét természetesen ki kell venni, valamint mindig el kell végezni a szakorvos által adott utasításokat. A tonométer azt méri, hogy a levegő fújására mennyire deformálódik el a szaruhártya. A vizsgálat alatt nem szabad pislogni vagy a szemet lenyomni.

Mi történik akkor, ha a szemnyomás nem megfelelő?

Minél hamarabb felismerik azt, hogy ez az érték eltér a normálistól, annál hamarabb elkezdődhet a zöldhályog kezelése. A nagy szemnyomás ugyanis glaukómát, vagyis zöldhályogot okoz, mely során a látóidegek károsodnak és elpusztulnak. A magas nyomás következtében a szem folyamatosan károsodik és a látás romlani fog. Ha azonban a szemnyomásméréssel időben feltárjuk a problémát, akkor ez a folyamat lassítható.

Mikor célszerű elvégezni ezt a vizsgálatot?

Minden olyan esetben, amikor gyanús tüneteket észlelünk, például homályossá válik a látás, szemfájdalom vagy tartós fejfájás következik be. Ilyenkor fennáll a zöldhályog kockázata, melynek kiszűrésére ez a módszer megfelelő. Időnként szükség lehet más kiegészítő vizsgálatok elvégzésére is, ilyen lehet a látótér vizsgálat, az OCT vizsgálat vagy a szemfenék megtekintése.

Mi történik akkor, ha a szemnyomás értéke nem megfelelő?

Ezt az értéket sok minden befolyásolja, például az életkor, az egészségi állapot és esetlegesen más szembetegségek vagy szemészeti előzmények. Az orvos kiértékeli a mérés eredményét és a fentiek figyelembevételével eldönti, hogy a kapott érték magasabb-e a normálisnál. Ha úgy dönt, hogy igen, akkor szemcseppekkel vagy gyógyszeresen kezeli a szemet, amely segíti a szemben lévő folyadék elvezetését és csökkenti a mennyiségét. Végső esetben lézeres kezelésre vagy műtétre is sor kerülhet.

A szemnyomás mérése rendkívül fontos a szemészeti diagnosztika során, hiszen a zöldhályog mellett jelezhet más megbetegedéseket is, például szemgyulladást vagy szemészeti fertőzéseket.

Amennyiben felmerülnek ezek a problémák, akkor minél hamarabb el kell végezni ezt a vizsgálatot, ezáltal megnyugtató eredményeket kaphatunk, illetve, ha ezek az értékek nem megfelelőek, akkor a diagnózisa felállítása után megkezdődhet a megfelelő terápia.