Újabb megrázó részletek érkeztek a ráckeresztúri repülőbaleset előtti pillanatokról

Nem műszaki hiba volt a ráckeresztúri tragédia hátterében.

A Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálatot indított a szombati, két halálos áldozatot követelő ráckeresztúri kisrepülőgép-tragédia miatt. A hírt az Építési és Közlekedési Minisztérium közölte hétfőn délután az MTI-vel.

A szaktárca közleménye szerint a pilóta rosszulléte okozhatta a szombati, tragikus kimenetelű balesetet.

A közleményben a felszállás részleteit is ismertették. Eszerint a HA-PET lajstromjelű Extra 330L típusú repülőgép szombaton fél tízkor szállt fel a tököli repülőtérről, majd három perc múlva megérkezett a Martonvásár – Ráckeresztúr közötti gyakorlólégtérbe, ahol néhány perces repülést követően majdnem függőleges helyzetben, nagy sebességgel a földnek csapódott. A pilóta és utasa a helyszínen életét vesztette, a légi jármű megsemmisült.

A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet balesetvizsgálói megkezdték a helyszínelést, azonosították a repülőgép fő darabjait és kormányfelületeit, majd a hétvégén a helyszínen fellelt akciókamera által rögzített fájlokat helyreállították. A felvétel alapján a repülés 8. percében a pilótánál feltételezhetően rosszullétre utaló jel mutatkozott, amely után

a rögzített felvétel végéig a repülőgép „vezetetlen repülési jelleget” mutatott

– közölte a minisztérium.

Hozzátették, a KBSZ a rendőrség és a légügyi hatóság szakembereivel részletes szemlében vizsgálja a műszaki meghibásodás lehetőségét a ráckeresztúri tragédia után.

Valódi Hírek