Azt gondolod, hogy élő ember nem tud annyi hazugságot bemondani, mint a köztévé? Akkor ezt nézd!

Meglepőt húzott a kormánypropaganda.

A Deltában „mutatkozott be”

A köztévé műsora forradalmi újítással indította új évadát, ugyanis bemutatta Bíró Ada nevű „műsorvezetőjét”. A bemondó megjelenését, arcát és hangját egyaránt az MI (mesterséges intelligencia – a szerk) hozta létre korábban már meglévő programokból.

Mondanivalóját teljes egészében a Delta szerkesztői határozzák meg. Ezzel együtt a mesterséges intelligencia segítségével életre hívott képi és nyelvi modell Fejős Ádám állandó műsorvezetőtársa lett a Deltában.

Dudás Viktor filmszakértő szerint a Delta éppen az a műsor, ahol egy ilyen egyedülálló technológiai újdonságnak helye, és adott esetben fontos szerepe is van

„Abszolút helye van egy ilyen műsorban egy ilyen megjelenésnek.

Hiszen ott, ahol a tudománnyal foglalkozunk és az abszolút újításokat igyekszik bemutatni a műsor, ott abszolút adekvát, hogy a legmagasabb szintű technikai újítások, akár a műsor megszólalóinak a megjelenítésében is részesek legyenek”

– fogalmazott Dudás.

Hozzátette: ez egy nagyon érdekes újítás. Nagyon kíváncsian várja, hogyan fog a közönség erre reagálni, „mert ilyet még mi Magyarországon nem láttunk képernyőn”.

Magyarországon Ada az első

A legmodernebb nyelvi modellt használták ahhoz, hogy az MI által megalkotott műsorvezető szépen beszéljen magyarul. A legújabb videós modellt pedig ahhoz, hogy megmozdulhasson. Mint a műsorban elhangzott, ezen technológiák érzékeny egyensúlya kellett ahhoz, hogy Bíró Ada elmondhassa a nézőknek a nagyvilágból az aktuális tudományos híreket.

Szűts Zoltán média- és digitális pedagógiakutató, az Eszterházy Károly Egyetem Pedagógiai Karának dékánja az M1-en arról beszélt, hogy

a mesterséges intelligenciát az ember alkotja és az ember irányítja.

Az MI-vel foglalkozó szakember hangsúlyozta: a történelemben minden technológia felfordulással járt, csakúgy, mint a mesterséges intelligencia. Ám nem félni kell tőle, hanem ki kell próbálni, meg kell érteni, hosszú távon pedig tudni kell használni.

„Az elmúlt évtizedben a digitalizáció kapcsán nagyon sokat beszélünk arról, hogy milyen módon átalakul a munka világa. A mesterséges intelligencia az a trend, ami mindenképpen egy ugrást fog jelenteni.

Ez nem azt jelenti, hogy az embereknek meg fog szűnni a munkája.

Sőt! Ez azt jelenti, hogy más jellegű lesz maga a munka. Nyilván mindig kihívást hordoz egy technológiaváltás. A mesterséges intelligencia esetében azt kell tudomásul vennünk, hogy ez a technológia asszisztensként működik. Segítőként működik”

– hangsúlyozta Szűts.

Bíró Adát a Delta adásában >>ITT<< nézheted meg.

(Kiemelt képünkön Bíró Ada látható)

(MTI nyomán)

Valódi Hírek