Reálisan 50 ezren lehettek Magyar Péter tüntetésén

Cáfolták Magyar Péter túlzó becslését.

A szombati Kossuth téri tüntetésen tartott beszédében Magyar Péter azt állította, hogy ő maga is részt vett az Orbán Viktort támogató, 2022-es fideszes Békemeneten. Így személyes tapasztalatai alapján kijelentette, hogy a két évvel ezelőtti orbánista tüntetésen kevesebben voltak, mint az idén április 6-i demonstráción. Sőt Magyar Péter „több százezer” résztvevőről beszélt szombaton, ami már Rákay Philip „legendás” konferanszát idézi. A fideszes megmondóember 2002-ben ugyanis kétmillió (!) embert vizionált Orbán Viktor Kossuth téri beszédére.

De mit mondanak az objektív elemzések? A 444.hu tényellenőrző oldala, a Lakmusz 2022-ben fényképek és egyéb számítási módszerek alapján becsülte meg a Békemenet résztvevőinek számát, akiknek soraiban akkor még Magyar Péter is ott vonult.

A Lakmusz állítása szerint a 2022-es Békemeneten 112 ezren voltak, miközben a fényképek tanúsága szerint

Magyar Péter szombati tüntetésén feleannyian lehettek, mint a 2022-es Békemeneten.

A 444.hu drónfelvételén látszik, hogy a tér szélein már nagyon hézagosan állnak, vagy egyáltalán nincsenek emberek

A fotók alapján a békemenetes tüntetők – Magyar Péterrel karöltve – annak idején nemcsak a Kossuth teret töltötték meg színültig, de az Alkotmány utcát és a Margit hidat is. Tehát Magyar Péter szombati tüntetésének reális résztvevőszáma nagyjából 50 ezer fő környékén lehet.

Ez így is jelentős létszám, de nem „történelmi mértékű”, és nem haladja meg az elmúlt 14 év legnagyobb ellenzéki tüntetéseinek nagyságrendjét.

Valódi Hírek