Olyat láthatunk az égen, amire csak 80 évenként van esély: Érdemes résen lenni

Utoljára 1946-ban volt látható nóvakitörés.

Közleményt adott ki a NASA. Különleges égi jelenségben lehet részünk, ha rendszeresen kémleljük az eget,

exkluzív nóvakitörés vár ugyanis ránk

– valamikor a következő hónapokban.

Valahol egy messzi-messzi galaxisban…

A fényes robbanást legutóbb 1946-ban észlelték. Mindez az Északi Korona csillagképben történik, amelyet „Szegény Ember Tarisznyájá”-nak vagy Patkónak is neveznek, és a T Coronae Borealis-csillagrendszert érinti.

nóvakitörés

Nóvakitörés a NASA közleményéből

A csillagrendszer, amely a Földtől 3000 fényévnyire található, idén februártól szeptemberig bármikor láthatóvá válhat az égbolton anóvakitörése miatt. Ezt tényleg kár lenne elmulasztani, mert csak 80 évente fordul elő.

A rendszerint +10 magnitúdójú csillagrendszert általában szabad szemmel nem lehet látni. Amikor viszont megtörténik a robbanás, olyan fényereje lesz, mint a Sarkcsillagnak. Az esemény után néhány napig fényessége miatt még szabad szemmel is láthatjuk, majd újra elsötétül.

A nóvakitöréskor a csillag az anyag külső rétegeit löki ki,

nem hal meg az egész bolygó, mint a szupernóva esetében.

A T CrB az öt visszatérő nóvák egyike a tejútrendszerünkben, egy fehér törpe és egy vörös óriás alkotja, hatnak egymásra, a fehér törpe felmelegszik a vörös óriás miatt, ezért történik a nóvakitörés. A csillagrendszer 3000 fényévnyire található a Földtől, ezért általában nem elég erős a fénye ahhoz, hogy lássuk.

Valódi Hírek