Bősz Anett: A kormány példát vehetne a fővárosról

A Fővárosi Közgyűlés előtt tartott sajtótájékoztatót a DK főpolgármester-helyettese.

A múlt héten az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése egyértelműen kimondta, hogy Budapest nettó befizetője a központi költségvetésnek. Azaz: a kormány méltatlanul sokat von el Budapesttől.

Nem túlzás azt állítani, hogy kifejezetten sarcolja a várost.

De ennél jóval többet mond a főváros irányába elfogultsággal aligha vádolható Állami Számvevőszék – hívta fel a figyelmet Bősz Anett, a Demokratikus Koalíció humán területekért felelős főpolgármester-helyettese.

A Fővárosi Önkormányzat finanszírozásában álló színházak költségvetési helyzete stabil. Eközben azok a színházak, amelyeket az állam finanszíroz, mint például a Kolibri Színház, a Bábszínház vagy a Margitszigeti Szabadtéri Színpad instabil működésűek. A kormány kiszámíthatatlan kultúrpolitikája, illetve a finanszírozás rendezetlensége megtette hatását – tette hozzá.

Miközben Budapest jelentős elvonásoktól szenved, felelős fenntartóként jár el.

Budapestről példát vehetne a kormány

És ez nemcsak a színházakra igaz, hanem valamennyi kulturális intézményre is. Jó példa erre az Újszínház esete, amelyről szerdán tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Az Újszínház kénytelen volt mínuszos költségvetési tervet készíteni, amelyet azonban a főváros nem fogadhat el. Ezt vissza is küldték átdolgozásra – részletezte.

Ebből is látszik, hogy Orbán Viktor kedvenc színháza sem élvez annyi bizalmat a kormány részéről, hogy méltóképpen finanszírozzák a működését. Ebből is látszik, hogy semmilyen tiszteletet nem kap a kultúra a kormánytól – fűzte hozzá.

A főváros által fenntartott kulturális intézmények azonban – a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Bartók Emlékház stb. – elképesztően színes kulturális életet tart fenn. Annak ellenére is, hogy Budapest költségvetési helyzete nagyon kiélezett – fogalmazott.

A Budapest 150 emlékév keretében meghirdetett drámapályázatból egy drámakötet is született tavaly – mondta el Bősz a számára is nagyon kedves vállalkozásról. Erre írtak ki egy pályázatot: független színtársulatokat segítenek abban, hogy a színpadon is bemutathassák ezeket az alkotásokat. A bemutatók támogatására 25 millió forintot szán a főváros költségvetése.

Ez azt jelenti, hogy

egy-egy pályázó 5 millió forintos támogatásban részesülhet.

Budapest a kőszínházakon túli világra is odafigyel – hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes.

2019-ben, amikor a Fidesz azt látta, hogy 3 millió magyar él olyan telepöléseken, amelyek ellenzéki vezetés alatt állnak, nem hagyta, hogy az ellenzéki polgármesterek megmutathassák, hogy mennyivel nagyszerűbb lenne ez az ország, ha a jelenlegi ellenzék vezetné – tette hozzá. Ennek köszönhető ez a fiskális kivéreztetés.

Budapest az elképesztő ellenszélben is állta a sarat

Ezt támasztotta alá az ÁSZ jelentése is.

Bősz Anett a Demokratikus Koalíció által delegált főpolgármester-helyettesként, valamint az árnyékkormány is azért dolgozik, hogy az élet valamennyi területén megmutassa az embereknek, hogy lehetséges a változás. Az ellenzék még így, ellenszélben is gondoskodik arról, hogy az intézményrendszer stabilan működhessen – emelte ki Bősz Anett.

(Dr. Bősz Anett / Facebook)

Valódi Hírek