Napelem inverter – Árak és egyéb hasznos tudnivalók

Az inverterekre kulcsszerep hárul a napelemes rendszerek kapcsán, hiszen az elemek által termelt egyenáramot az inverterek alakítják át váltakozó árammá, amelyet a vállalkozások és a háztartások is fel tudnak használni. A legtöbb elektromos készülék és a hálózatok is váltakozó áramról működnek, így ez az alkatrész elengedhetetlen a napelemek működtetéséhez.

A hatékonyság nagy jelentőséggel bír a napenergia rendszerek estén, így egyáltalán nem mindegy, hogy melyik inverter mellett tesszük le a voksunkat. Annak érdekében, hogy maximalizáljuk a hozamot, válasszunk minőségi invertert. A napelem inverterekről az ST Solar weboldalán tájékozódhatsz még bővebben.

Most nézzük meg, hogy milyen inverterek közül választhatunk és milyen áron

A SOFAR Solar inverterek sikerének kulcsa az innováció, így nem véletlen, hogy a világon az 5. legnagyobb gyártóról van szó. A 22 kW AC kimeneti teljesítményt biztosító termékek egy 30 kW teljesítményű rendszerhez is könnyedén csatlakoztathatók. Mivel egyéb más gyártó akkumulátoraival is kompatibilisek, ezért nagyon jó választás lehet bárki számára.

Az SMA inverterek megbízhatók és tartós termékek. Jó szervizelhetőség és munkapont kezelő algoritmus jellemzi és a cserekészülék akár 3-5 munkanapon belül megérkezhet. Ezeknek a termékeknek a várható életartam igen magas és emellett még 10 év garanciát is biztosítanak a termékekre.

A Huawei inverterek kiváló pontosságukról híresek és bizonyára sokak előtt ismerős már a gyártó cég neve. Az inverterekbe beépített érzékelők csupán 0,5% eltérést engedélyeznek. Egy aránylag új inverterről beszélünk, hiszen mostanában dobták csak piacra, de talán a gyártó neve is garancia arra, hogy nem nyúlhatunk mellé, ha ezt választjuk.

A Fronius invertereket már 1995 óta megtalálhatjuk a piacon. Magyarországon kiváló szervízhálózatot működtetnek és a cserealkatrészekhez is gyors hozzáférést biztosítanak. A termék előnye, hogy az alkatrészeket nagyobb bontási feladat végrehajtása nélkül cserélhetjük. Többféle típusa is választható, melyekre 5 év garanciát vállalnak.

A SolarEdge inverter komoly belső védelemmel rendelkezik és nagyon magas hozamot kínál. Ez a magas hozam a teljesítmény optimalizálónak köszönhető. Ezek a termékek képesek a panelenkénti szabályozásra, ha a panelek bármelyike eltérő teljesítményt produkál. Ez azt jelenti, hogy ha egy panel árnyékba kerül, akkor attól a teljesítmény még nem fog csökkenni, hiszen az inverter teszi majd a dolgát és kiegyensúlyozza a teljesítményt. Ezt az invertert bátran alkalmazzuk azokon a területeken is, ahol kicsit több az árnyék vagy a környezet teljesen vegyes tájolású. Az inverterekre 12 év garanciát nyújt a gyártó.

Az inverterek ára nagyon eltérő, ezért még a tervezési folyamat során érdemes alaposan körbejárni a témát és olyan telepítő céget megbízni a feladattal, akik az inverterek beszerzésében is jó ár-érték arányt képesek kínálni.