Vállalták a felelősséget az oroszországi terr0rtámadásért

Az elkövetők ellen hajtóvadászatot indítottak.

Az Iszlám Állam terr0rszervezet közleményben magára vállalta a több mint 40 halálos áldozattal járó moszkvai terrortámadás elkövetését – írta a The Guardian.

„Az Iszlám Állam harcosai megtámadták keresztények nagyszámú csoportját Krasznogorszk városában, az orosz főváros, Moszkva külvárosában. Több száz embert megöltek, vagy megsebesítettek és nagy pusztítást okoztak a helyen, mielőtt biztonságban visszavonultak volna támaszpontjukra”

– írta Telegramon megjelent közleményében a terr0rszervezet.

Két elkövetőt már elfogtak a hatóságok

Ugyan közlésük szerint sikerrel elmenekültek a helyszínről, azonban ennek ellentmondani látszik, hogy a lettországi székhelyű Meduza hírportál szerint

két elkövetőt már elfogtak a hatóságok.

Magyar állampolgár nincs az áldozatok között

Pénteken megírtuk, hogy legalább öt felfegyverzett terr0rista hajtott végre robbantásos merényletet a Moszkva külvárosában található Crocus City Hall nevű koncerthelyszínen, akik közül hárman tüzet nyitottak az összegyűlt tömegre. Az orosz hatóságok szombat hajnali közlései szerint a terr0rtámadásban legkevesebb 60 ember vesztette életét. Az eddigi információk szerint magyar állampolgár nincs az áldozatok között.

Reagált Oroszország

A helyszínen 145-en megsebesültek, úgy tudni, az elkövetők kézigránátokat is bevetettek, és gyakorlatilag lángba borították az épületet. A még szökésben lévő terr0risták ellen hajtóvadászatot indítottak. A halálos áldozatok közül legkevesebb öten még csak gyerekek voltak.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester

„hatalmas tragédiának” nevezte a támadást.

A mentőszolgálat munkatársai közölték: a támadók feltehetően koncert közben, automata fegyverekkel nyitottak tüzet az épület bejáratánál, majd ezután tűz ütött ki az épületben.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt percekkel a támadás után tájékoztatták a történtekről, az illetékes szervek azóta is folyamatosan informálják az elnököt a fejleményekről – közölte újságírókkal Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

Az orosz parlament felsőházának elnöke az elkövetőket megtorlással fenyegette meg.

„Mindazok, akik e rettenetes bűncselekmény mögött állnak, meg fogják kapni méltó és elkerülhetetlen büntetésüket”

– mondta Valentyina Matvinjenko a Telegramon. Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese pedig a Telegramon azt írta: Oroszország elpusztítja az ukrán vezetőket, ha kiderül, hogy ők felelősek a merényletért.

Az ukrán elnöki hivatal tanácsadója is megszólalt

„Ukrajnának abszolút semmi köze nincs ezekhez az eseményekhez”

– közölte Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója, aki a támadást szintén terr0rcselekménynek minősítette.

„Ukrajna soha nem alkalmazott terr0rista módszereket. Ukrajnának az a fontos, hogy hatékony hadműveleteket hajtson végre az orosz reguláris hadsereg megsemmisítésére, és hogy ezáltal véget vessen az ukrajnai orosz inváziónak”

– írta.

A Fehér Ház együttérzését fejezte ki az áldozatok felé

Az Európai Unió sokkolónak és megdöbbentőnek nevezte a történteket.

„Az unió elítél minden olyan támadást, amely civilek ellen irányul.

Részvéttel gondolunk minden érintett orosz állampolgárra”

– közölte Peter Stano uniós szóvivő az X-en.

A Fehér Ház együttérzését fejezte ki a moszkvai merénylet áldozatai felé. Ezt az amerikai nemzetbiztonsági szóvivő, John Kirby közölte, aki hozzátette: a Fehér Háznak nem áll rendelkezésére olyan értesülés, amely szerint Ukrajnának vagy ukránoknak köze lenne a lövöldözéshez. John Kirby a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok nem bátorítja és nem segíti Ukrajnát Oroszországon belüli csapások végrehajtására.

Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője Kirby kijelentései után felszólította az Egyesült Államokat, ossza meg Moszkvával az információit, amelyek alapján biztos, hogy Ukrajna nem érintett a támadásban.

A magyar miniszterelnök is részvétét fejezte ki a történtek miatt

A Meduza beszámolója szerint legalább húsz külföldi kormány is elítélte már a merényletet. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter közölte, országa elítéli a terr0rizmus minden formáját. A német külügyminisztérium részvétét fejezte ki a terrortámadás miatt, és sürgette, hogy gyorsan nyomozzák ki az elkövetőket. A magyar kormányból Szijjártó Péter azt közölte, nincs hír magyar áldozatokról, Orbán Viktor pedig angol nyelvű üzenetben fejezte ki részvétét az orosz nép felé.

Az ENSZ-főtitkár Antonio Guterres is mélységesen elítélte a támadást, és részvétét fejezte ki az érintett családok és Oroszország felé.

Guterres gyors felépülést kívánt a támadás sebesültjeinek.

(theguardian.com / telex.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Most érkezett: Robbantásos merénylet történt Moszkvában egy népszerű koncerthelyszínen

Valódi Hírek