Ezt hogy sikerült? Rogánék botrányos eredményt értek el egymilliárd forintból

Mit ügyködött Rogán Antal cége a határon?

Tavaly összesen 27 alkalommal omlott össze az egymilliárdból fejlesztett informatikai rendszer a határátkelőknél – írta meg a nepszava.hu.

Legutóbb szerdán közölték, hogy informatikai rendszerprobléma miatt megnövekedett várakozási idővel kell számolni a közúti határátkelőhelyeken. Az ilyen hibák legtöbbször a határügyintézés lelassulását okozzák,

több alkalommal könnyített ellenőrzést kellett bevezetni.

A portál az Országos Rendőr-főkapitányságnál (ORFK) érdeklődött a sorozatos üzemzavarokról.

Kétes értékű fejlesztés egymilliárdból

„Az ilyen összetett rendszerek, informatikai hálózatok működése során fordulhatnak és fordulnak is elő üzemzavarok, amelyek kezelésére és soron kívüli javítására – szükség esetén pótlására – megfelelő eljárásrendeket dolgozott ki a rendőrség”

– válaszolták a megkeresésre.

A határ ellenőrzésére hivatott vállalat Rogán Antalhoz tartozik

Pedig a hálózat sok pénzt vitt el eddig, hiszen a rendőrség a portál kérdésére azt közölte, hogy

„A Nemzeti Határforgalom Ellenőrző és Regisztrációs Rendszert (NHERR) az IdomSoft Zrt. fejleszti európai uniós forrásból.

Ez idáig a fejlesztés kapcsán bruttó 983 509 325 forint került kifizetésre.”

Az IdomSoft Zrt. a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. alá tartozó állami vállalat. Tulajdonosi jogait egy olyan cég gyakorolja, amelyet a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyel.

Összetett informatikai rendszer

A Rogán Antal cége által fejlesztett NHERR hazai és nemzetközi adatbázisból olvassa össze, illetve kontrollálja az utazókkal kapcsolatos információkat. Például a körözési rendszerekben végez ellenőrzést.

Bár az ORFK nem tudott információt adni a lapnak a hibák okairól, egy névtelenül nyilatkozó határőr szerint egyszerűen elmaradtak a rendszer karbantartásai.

„Annak idején, amikor telepítették a vámhivataloknál az elektronikai rendszert, még viszonylag jól működött, az elmúlt években azonban elmaradtak a megfelelő karbantartások, s elég informatikai szakembert sem találnak a 400-500 ezer havi fizetéssel kecsegtető belügyi közalkalmazotti állásba,

miközben a piacon egy ilyen munkakörben akár egymillió forintot is megkereshet egy szakember”

– mondta el a nyugalmazott záhonyi vámtiszt.

A leállások pedig azért okoznak igazán nagy problémát, mert az ukrán határszélen, a magyar oldalon nem engedélyezik, hogy amíg áll a rendszer, kézzel, papírral rögzítsék az adatokat.

Arra hivatkoznak, hogy Ukrajna nem uniós ország, így ezen az átkelőn szigorúbban kell ellenőrizni.

A határátkelők esetében is szükség lenne havonta egy éjszakai rendszerkarbantartásra, ahogy például a bankoknál teszik. Ehhez azonban jó informatikusokra lenne szükség, akiket meg is kéne fizetni.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek