A főváros elérte: Mégsem Fülöp-szigeteki vendégmunkások vezetik majd a budapesti buszokat

Bár Orbánék terve ez volt.

A főváros megtalálta azt a jogi megoldást, amivel elérhető, hogy mégse legyenek Fülöp-szigeteki buszsofőrök az Arriva Bus Kft. járatain. Ezt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes jelentette be csütörtökön egy sajtótájékoztatón – írta meg a telex.hu.

Kiss elmondta, hogy a Főpolgármesteri Hivatal eddig sem támogatta az olcsó külföldi munkaerő alkalmazását. Ezt saját cégük, azaz a BKV esetében érvényesíteni tudták, azonban az Arrivára nem volt ráhatásuk.

Csütörtökön arról tájékoztatott, hogy

„megtaláltuk azt a jogi megoldást, aminek következménye, hogy

nem lesz filippínó buszsofőr az Arriva buszain sem”.

A főváros a hazai munkaerőt foglalkoztatná

Budapestnek a céggel kötött szerződéseit átnézve találtak megoldást a problémára. A főváros részéről Kiss többször is elmondta, hogy az ilyen típusú munkaerő alkalmazása szembemegy a fővárosi és a szélesebb értelemben vett társadalompolitikai célokkal, és

ezzel lemondanának a hazai munkaerő-tartalékról.

Kiss korábban azt is kifejtette, hogy álságosnak tartja annak hangoztatását, hogy kölcsönzött munkaerő alkalmazása esetén nem gyengülnek a munkavállalói jogok. Kiemelte,

a lépésnek igenis van bérleszorító hatása, hiszen alternatív foglalkoztatási keretek és bérezési rendszer jön létre.

A budapesti buszok egyharmadát, mintegy 450 járművet üzemeltet az ArrivaBus Kft., amely a BKK egyik legnagyobb szerződéses szolgáltatója. A cég szerint a fővárosi közösségi közlekedésben mindennapossá vált a sofőrhiány.

Ezért tavaly októberben bejelentették, hogy 20 Fülöp-szigeteki járművezető kezdi meg a képzési programot, akik az eredeti tervek szerint leghamarabb 2024 januárjában állhattak volna munkába. Hangsúlyozták: a külföldi munkavállalók ugyanannyi fizetést fognak kapni, mint a magyarok.

Ezt követően novemberben 23 Fülöp-szigeteki buszsofőr érkezett Budapestre, hogy egy két hónapos szakmai és kulturális képzés után munkába álljanak a vállalatnál. A január közepére ígért munkakezdés azonban mégsem történt meg.

Orbánék ázsiai vendégmunkásokban gondolkodnak

Decemberben megírtuk, hogy nagyjából 8000 – 10 000 Fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik Magyarországon. Ha az új idegenrendészeti törvény lehetővé teszi, akkor

2024-ben a többszörösére nőhet a számuk.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy a kormány meggondolta magát, és visszavonja a külföldi vendégmunkásokra vonatkozó törvényét, amely novembertől szabályozta volna az EU-n kívüli állampolgárok letelepedését Magyarországon.

Valódi Hírek