Rendkívüli: Ultimátumot kapott az Orbán-kormány, bődületesen ráfáznak, ha nem lépik meg ezt

Ez elől nem lehet kitérni.

Komolyat lép az újságírók a sajtószabadság érvényesítéséért az Európai Unió

Elfogadta az újságírók és a civilek védelmét szolgáló törvényt az Európai Tanács, amellyel

a véleménynyilvánítás és a sajtószabadság ügyét akadályozó tagállami lépéseknek szabhat gátat az Európai Unió.

A közéleti véleményszabadságnak gátoló perekkel megalapozatlan, eltúlzott eljárásokra alapul, amelyeknek célja, hogy eltántorítsa a munkájuk végzésétől az újságírókat, illetve hiteltelenítsék őket.

Az EU célja, hogy megvédje az újságírókat a fenti visszaélésekről. Az érintettek már a bírósági eljárások első szakaszában kérhetik, hogy tagadják meg a nyilvánvalóan megalapozatlan perek végrehajtását.

Mostantól azt bünteti az EU, aki a sajtószabadság ellen cselekszik

Abban az esetben, ha egy adott eljárást visszaélésszerűnek ítél meg a bíróság, a teljes perköltséget az eljárás kezdeményezőével fizettetik meg. A perek érintettjei ezek után kártérítésre is jogosultak lesznek.

A törvényszékeknek gyorsított eljárásban kell dönteniük az ügyekben, illetve az anyagi kártérítés mikéntjéről.

A per kezdeményezője akár pénzbírságot is kaphat, amennyiben jogosulatlanul indít eljárást.

Az uniós országoknak olyan törvényt kell bevezetniük, amelyek által egyesületek és egyéb szervezet is támogathatják az eljárásba vont újságírókat.

Az irányelv 20 nappal az Európai Unió hivatalos közlönyében történő megjelenését követően lép életbe. A hatályba lépést követően két évük van a tagállamoknak, hogy átültessék a nemzeti jogrendjükbe az uniós törvényt.

A döntés komoly védelmet jelent a Magyarországon a kormányzat által megfélemlítendő újságíróknak. Az Orbán-kormánynak tehát legfeljebb két éve van arra, hogy érvényesítse a véleményszabadság védelmét biztosító döntést.

(444.hu/Európai Unió sajtó)

Valódi Hírek